СЛИЧНО БУРЕКУ, АЛИ УКУСНИЈЕ Пропећ је најукуснији специјалитет који нам долази с југа, спрема се очас посла
У мирису врањанског пропећа сабрана је читава једна епоха – топлина огњишта, шкрипа дрвених подова под тешким корацима домаћина и тиха песма жена које у рано јутро месе тесто док се кроз пенџер назире први дим из димњака. Ова златна пита, с мирисом масти и сиром што се топи под прстима, није само јело, она је сећање на детињство.
Врањански пропећ, некад омиљени доручак радника и сељака, и данас греје душу свакоме ко верује да је најлепши укус онај који носи мирис детињства. У прошлости, ова пита се често припремала у домаћинствима као брз и укусан оброк, а служила се уз кисело млеко или јогурт.
Пропећ је био омиљено јело због своје хранљивости и једноставне припреме. Данас је незаобилазан део традиционалне кухиње југа Србије и често се прави у домовима и ресторанима који негују старинске рецепте.
Врањански пропећ
Потребно је:
400 г брашна
200 мл воде
1 кашика масти
1 кашичица соли
250 г сира
2 јајета
100 мл млека
маст за премазивање
Припрема:
Просејте брашно у већу чинију, додајте со, кашику масти и постепено топлу воду, па замесите меко, податно тесто. Оставите га да се одмори, а затим обликујте ваљак и сеците га на дванаест делова. Сваки део развуците у лепињицу, па премажите машћу. Девет њих танко развуците, премажите још једном и слажите једну на другу. Тако сложене пажљиво развуците у једну велику кору, десетак центиметара ширу од плеха (30 цм).
Преостале три коре развуците на величину плеха. Плех обилно намажите машћу и поставите велику кору тако да крајеви висе. Намажите је, додајте део фила (сир, јаја, млеко), па преко ставите једну од мањих кора. Наставите редослед: фил - кора - фил - кора. На крају пребаците крајеве велике коре ка средини и формирајте фалте. Прелијте остатком фила и пеците око 30 минута на 200 степени, док не замирише цела кућа.