clear sky
22°C
03.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2046
usd
102.5771
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СЛИЧНО БУРЕКУ, АЛИ УКУСНИЈЕ Пропећ је најукуснији специјалитет који нам долази с југа, спрема се очас посла

28.05.2025. 11:44 11:51
Пише:
Извор:
Блиц Жена/Религија.рс
pita
Фото: Pixabay.com/ilustracija

У мирису врањанског пропећа сабрана је читава једна епоха – топлина огњишта, шкрипа дрвених подова под тешким корацима домаћина и тиха песма жена које у рано јутро месе тесто док се кроз пенџер назире први дим из димњака. Ова златна пита, с мирисом масти и сиром што се топи под прстима, није само јело, она је сећање на детињство.

Врањански пропећ, некад омиљени доручак радника и сељака, и данас греје душу свакоме ко верује да је најлепши укус онај који носи мирис детињства. У прошлости, ова пита се често припремала у домаћинствима као брз и укусан оброк, а служила се уз кисело млеко или јогурт.

Пропећ је био омиљено јело због своје хранљивости и једноставне припреме. Данас је незаобилазан део традиционалне кухиње југа Србије и често се прави у домовима и ресторанима који негују старинске рецепте.

Врањански пропећ

Потребно је:

400 г брашна
200 мл воде
1 кашика масти
1 кашичица соли
250 г сира
2 јајета
100 мл млека
маст за премазивање

Припрема:

Просејте брашно у већу чинију, додајте со, кашику масти и постепено топлу воду, па замесите меко, податно тесто. Оставите га да се одмори, а затим обликујте ваљак и сеците га на дванаест делова. Сваки део развуците у лепињицу, па премажите машћу. Девет њих танко развуците, премажите још једном и слажите једну на другу. Тако сложене пажљиво развуците у једну велику кору, десетак центиметара ширу од плеха (30 цм).

Преостале три коре развуците на величину плеха. Плех обилно намажите машћу и поставите велику кору тако да крајеви висе. Намажите је, додајте део фила (сир, јаја, млеко), па преко ставите једну од мањих кора. Наставите редослед: фил - кора - фил - кора. На крају пребаците крајеве велике коре ка средини и формирајте фалте. Прелијте остатком фила и пеците око 30 минута на 200 степени, док не замирише цела кућа.


 

Извор:
Блиц Жена/Религија.рс
Пише:
Пошаљите коментар