Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POSNA TRPEZA KOJA MIRIŠE NA SLAVLJE! Donosimo 5 idealnih predjela za Svetog Luku koja će ODUŠEVITI i najizbirljivije goste

30.10.2025. 16:42 16:51
Piše:
Izvor:
Ona/Dnevnik
da
Foto: freepik, ilustracija

Sveti Luka je dan kada porodice širom Srbije okupljaju oko stola i slave u miru i zajedništvu.

Ako želite da pripremite posna predjela koja će zadovoljiti sve goste, a da pritom ne budu komplikovana i skupa, evo nekoliko predloga koji spajaju tradiciju i inovaciju.

 

1. Posna slana bajadera

Ova trobojna posna bajadera nije samo lepa za oko, već i bogata ukusima – kombinacija sira, tunjevine, krastavčića i začina savršeno osvaja goste.

Sastojci:

•           800 g posnog sira

•           250 g posnog margarina

•           200 g prezli

•           100 g susama

•           1 konzerva tunjevine

•           1 kašičica aleve paprike

•           3 kisela krastavčića

•           manja veza svežeg peršuna

Priprema:

Kačkavalj ili sir izrendajte i umutite sa margarinom. Smesu podelite na tri jednaka dela:

Prvi deo: dodajte prezle i susam.

Drugi deo: umešajte oceđenu tunjevinu i alevu papriku.

Treći deo: dodajte sitno seckane krastavčiće i peršun.

Svaku smesu dobro izradite rukama.

U dublji pleh prvo stavite smesu sa prezlama, preko nje smesu sa tunjevinom, a na vrh smesu sa krastavčićima.

Poravnajte i ostavite u frižideru najmanje 3 sata da se stegne.

Foto: Youtube printscreen/porodična svakodnevica/ Pixabay

2. Pita sa ajvarom i pečurkama

Ovo posno predjelo spaja bogatstvo ajvara i nežnu teksturu šampinjona i praziluka – idealno za svaku priliku.

Sastojci:

•           kora za pitu

•           1 praziluk

•           200 g šampinjona

•           ajvar po ukusu

•           malo ulja

Priprema:

Praziluk sitno iseckajte i izdinstajte sa malo vode i ulja. Dodajte šampinjone i kuvajte dok voda skoro potpuno ne ispari. Ako ostane malo tečnosti, koristite je za premazivanje kora.

Uzimajte po tri kore: prvu lagano poprskajte uljem, drugu premažite vodom od šampinjona ili običnom vodom, treću skoro celu premažite ajvarom.

Na kraju, duž kore rasporedite izdinstane šampinjone sa prazilukom i uvijte.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C dok pita ne porumeni.

 

3. Posna sarma – stari srpski specijalitet

Sarma je simbol domaće kuhinje i topline trpeze, a u posnoj verziji zadržava sve svoje čari.

Foto: Youtube Printscreen

Sastojci:

•           veća glavica kiselog ili slatkog kupusa

•           100 g seckanih oraha

•           1 krompir

•           manja glavica crnog i glavica belog luka

•           1 kašičica ljute tucane paprike

•           1/2 kašičice bibera

•           1 kašičica morske soli

•           2 kašike hladno ceđenog ulja

•           2 dl paradajz soka

•           2 dl vode

•           100 g skuvanog integralnog pirinča

•           100 g sojinih mrvica (ljuspice)

•           2-3 lista lovora

•           3 srednje šargarepe

•           1 veći koren paškanata

•           1 veći koren peršuna

•           veza peršuna

•           1 srednji celer

Priprema:

Zagrejte ulje i izdinstajte crni i beli luk sa malo vode. Dodajte iseckanu šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna, dinstajte 7 minuta.

Dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta, zatim sklonite sa vatre i umešajte krompir, pirinač i prethodno natopljene sojine ljuspice.

Dodajte seckan peršun i orahe, malo paradajz soka i dobro izmešajte.

Listove kupusa prethodno obarite 7 minuta (slatki kupus) ili operite (kiseli kupus) i punite nadevom. Krajeve listova ušuškajte ka unutra i uvijte sarmice.

Poređajte u šerpu, nalijte rastvorom vode i paradajz soka, skuvajte, a zatim zapecite u rerni 20 minuta.

Ova posna predjela ne samo da poštuju običaje Svetog Luke, već donose i raznovrsne ukuse, boje i mirise na vaš sto. Bilo da pravite bajaderu, pitu ili sarmu, svaki recept donosi toplinu doma i osećaj zajedništva.

 

4. Šampinjoni u marinadi

Posno, osvežavajuće i aromatično predjelo koje se odlično služi hladno.

Sastojci:

•           600 g šampinjona

•           sok 2 limuna

•           100 ml maslinovog ulja

•           200 ml supe od povrća

•           100 ml suvog čerija

•           so, biber

•           2 kašike meda

Priprema:

da
Foto: freepik, ilustracija

Šampinjone očistite i stavite u činiju, prelijte limunovim sokom i ostavite 10 minuta u frižideru.

Zagrejte maslinovo ulje i prodinstajte šampinjone. Dolijte supu i čeri, pustite da proključa.

Začinite solju, biberom i medom. Skinite sa šporeta i ostavite da se ohlade.

Marinirajte u frižideru tokom noći i ukrasite grančicama peršuna ili bosiljka.

 

5. Bobove pihtije

Kremasto i zasitno predjelo, jednostavno za pripremu, a efektno na stolu.

Sastojci:

•           1 kg zrelog boba

•           pola kašike brašna za zapršku

•           beli luk po ukusu

•           začinska paprika

Priprema:

Bob potopite u hladnu vodu 24 sata, zatim oljuštite i operite.

Kuvajte u hladnoj vodi 2–3 sata dok ne omekša.

Ispasirani bob začinite proprženim belim lukom i brašnom, po potrebi posolite.

Sipajte u plitke tanjire da se stegne, isecite na kocke i prelijte proprženom začinskom paprikom ili ukrasite crvenim lukom i mirođijom.

Ova posna predjela stvaraju bogatu i raznovrsnu slavsku trpezu, čuvaju duh tradicije i omogućavaju da svaki gost uživa u ukusima Svetog Luke, piše Ona.rs

 

Izvor:
Ona/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar