POVRATAK NAJLEPŠOJ SRPSKOJ TRPEZI Jelo koje greje dušu KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN Zdrav, jeftin i nezamenjiv doručak
U eri brze hrane, retko se sete stari, topli zalogaji koji nose miris detinjstva i tradicije.
Jedno od takvih jela, koje predstavlja suštinu srpske kuhinje, jeste pravi starinski kačamak. Nije reč samo o obroku, već o nasleđu – zdravom i krepkom doručku koji su naše bake pripremale, a koji nas greje bolje od bilo čega.
Danas vam donosimo autentičan i jednostavan recept za srpski kačamak koji se pravi sa tri sastojka, ali sa puno ljubavi. Prava gozba za dušu i telo, spremna za manje od pola sata!
Sastojci:
300 g kukuruznog brašna (poželjno krupnije mlevenog)
1,2 l vode
1 ravna kašičica soli
Za serviranje:
200 g sira (najbolje feta, sirenje ili mladi sir)
50 g kajmaka ili putera (maslaca)
150 g kiselog mleka ili jogurta (po želji)
Priprema:
Prokuvavanje vode: U dublji lonac sipajte 1,2 litra vode i dodajte jednu kašičicu soli. Sačekajte da voda proključa na jakoj vatri.
Dodavanje brašna: Kada voda proključa, smanjite vatru na najmanje. Polako, postepeno, sipajte kukuruzno brašno direktno u sredinu lonca (nemojte ga odmah mešati).
"Kupanje" brašna: Nakon što ste dodali sve brašno, nemojte ga dirati. Pustite da se "kuva" u vodi oko 15 do 20 minuta. Na površini će se stvoriti rupice, a oko brašna će biti vode.
Mešanje: Nakon 20 minuta, uzmite drvenu varjaču i snažno mešajte brašno, kružnim pokretima, razbijajući sve grudvice. Ukoliko je smesa previše gusta, dodajte malo vruće vode. Mešajte dok ne dobijete glatku, ali gustu masu, bez grudvica.
Završetak: Kuvajte uz energično mešanje još 5 minuta. Kačamak je gotov kada počne da se odvaja od dna lonca.
Serviranje: Kačamak izručite u duboki tanjir. Preko njega stavite komadić kajmaka ili putera (on će se otopiti od toplote) i obilno pospite izmrvljenim sirom. Služite toplo, uz kiselo mleko ili jogurt.
Savet: Kačamak se može jesti i sladak, sa mlekom i medom, ali je tradicionalno najbolji upravo uz sir i kajmak.