Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POVRATAK NAJLEPŠOJ SRPSKOJ TRPEZI Jelo koje greje dušu KAČAMAK NA STARINSKI NAČIN Zdrav, jeftin i nezamenjiv doručak

13.10.2025. 21:46 22:03
Piše:
Izvor:
Dnevnik
качамак
Foto: AI ilustracija

U eri brze hrane, retko se sete stari, topli zalogaji koji nose miris detinjstva i tradicije.

Jedno od takvih jela, koje predstavlja suštinu srpske kuhinje, jeste pravi starinski kačamak. Nije reč samo o obroku, već o nasleđu – zdravom i krepkom doručku koji su naše bake pripremale, a koji nas greje bolje od bilo čega.

Danas vam donosimo autentičan i jednostavan recept za srpski kačamak koji se pravi sa tri sastojka, ali sa puno ljubavi. Prava gozba za dušu i telo, spremna za manje od pola sata!
 

Sastojci:
 

300 g kukuruznog brašna (poželjno krupnije mlevenog)

1,2 l vode

1 ravna kašičica soli

Za serviranje:

200 g sira (najbolje feta, sirenje ili mladi sir)

50 g kajmaka ili putera (maslaca)

150 g kiselog mleka ili jogurta (po želji)

Priprema:
 

Prokuvavanje vode: U dublji lonac sipajte 1,2 litra vode i dodajte jednu kašičicu soli. Sačekajte da voda proključa na jakoj vatri.

Dodavanje brašna: Kada voda proključa, smanjite vatru na najmanje. Polako, postepeno, sipajte kukuruzno brašno direktno u sredinu lonca (nemojte ga odmah mešati).

"Kupanje" brašna: Nakon što ste dodali sve brašno, nemojte ga dirati. Pustite da se "kuva" u vodi oko 15 do 20 minuta. Na površini će se stvoriti rupice, a oko brašna će biti vode.

Mešanje: Nakon 20 minuta, uzmite drvenu varjaču i snažno mešajte brašno, kružnim pokretima, razbijajući sve grudvice. Ukoliko je smesa previše gusta, dodajte malo vruće vode. Mešajte dok ne dobijete glatku, ali gustu masu, bez grudvica.

Završetak: Kuvajte uz energično mešanje još 5 minuta. Kačamak je gotov kada počne da se odvaja od dna lonca.

Serviranje: Kačamak izručite u duboki tanjir. Preko njega stavite komadić kajmaka ili putera (on će se otopiti od toplote) i obilno pospite izmrvljenim sirom. Služite toplo, uz kiselo mleko ili jogurt.

Savet: Kačamak se može jesti i sladak, sa mlekom i medom, ali je tradicionalno najbolji upravo uz sir i kajmak.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
KAČAMAK SA PRŽENOM SURUTKOM I SIROM Otkrijte tajnu recepta sa Homolja i uživajte u savršenom ukusu
палента

KAČAMAK SA PRŽENOM SURUTKOM I SIROM Otkrijte tajnu recepta sa Homolja i uživajte u savršenom ukusu

18.09.2025. 18:06 18:16
DA SE KAČAMAK NE ZGRUDVA Ubacite samo komadić ovog i uživajte u savršenom kremastom ukusu!
храна

DA SE KAČAMAK NE ZGRUDVA Ubacite samo komadić ovog i uživajte u savršenom kremastom ukusu!

14.04.2025. 20:54 21:02