Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PRAVI LETNJI HIT U ČINIJI Jogurt torta sa kivijem koja ne traži rernu, lagana i kremasta

25.07.2025. 19:18 19:26
Piše:
Izvor:
24 sedam/Dnevnik
da
Foto: freepik, ilustracija

Jogurt torta sa kivijem je pravi letnji klasik – osvežavajuća, lagana, ne peče se i priprema se bez mnogo muke. Savršena je za dane kada vam se ne uključuje rerna, a želite ukusan i efektan desert.

Kombinacija kiselkastog kivija, osvežavajućeg jogurta i nežnog keksa u korici stvara harmoniju ukusa kojoj malo ko može da odoli.

Ova torta je odličan izbor za slavlje, rođendane, nedeljne poslastice ili jednostavno kao brzi kolač koji osvežava i prija i oku i nepcu. Sa minimalno sastojaka i bez komplikovanih koraka, uspeva svaki put – čak i onima koji nisu vični u kuhinji.

Vreme pripreme:

           20 minuta  ( 4 sata)

Sastojci:

Za koru:

           300 g mlevenog keksa (po izboru)

           150 g putera (omekšalog)

           50 ml mleka

Za fil:

           600 ml jogurta (po mogućstvu čvršćeg)

           6 kašika šećera

           1 kesica želatina (10 g) 5 kašika hladne vode

           5–8 kivija (zavisi od veličine i vašeg ukusa)

           Sok od pola limuna

Priprema:

1. Mleveni keks, omekšali puter i mleko sjedinite u činiji i izmešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Utisnite je u kalup obložen papirom za pečenje, poravnajte kašikom i stavite u frižider da se stegne dok pripremate fil.

2. Želatin prelijte sa pet kašika hladne vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Kivije ogulite, 2–3 isecite sitno i ostavite sa strane, a ostale pripremite za dekoraciju (kolutovi ili polovine). U drugoj činiji pomešajte jogurt, šećer i sok od limuna.

3. Nabubreli želatin lagano zagrejte dok se ne otopi (ne sme da proključa), pa ga dodajte u jogurt masu uz brzo mešanje. Dodajte i sitno seckani kivi, sve sjedinite i sipajte preko pripremljene kore.

4. Površinu poravnajte, dekoršite preostalim kivijem po želji i ostavite u frižideru da se hladi najmanje 4 sata, idealno preko noći, dok se fil ne stegne.

Izvor:
24 sedam/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar