ПРАВИ ЛЕТЊИ ХИТ У ЧИНИЈИ Јогурт торта са кивијем која не тражи рерну, лагана и кремаста
Јогурт торта са кивијем је прави летњи класик – освежавајућа, лагана, не пече се и припрема се без много муке. Савршена је за дане када вам се не укључује рерна, а желите укусан и ефектан десерт.
Комбинација киселкастог кивија, освежавајућег јогурта и нежног кекса у корици ствара хармонију укуса којој мало ко може да одоли.
Ова торта је одличан избор за славље, рођендане, недељне посластице или једноставно као брзи колач који освежава и прија и оку и непцу. Са минимално састојака и без компликованих корака, успева сваки пут – чак и онима који нису вични у кухињи.
Време припреме:
• 20 минута (+ 4 сата)
Састојци:
За кору:
• 300 г млевеног кекса (по избору)
• 150 г путера (омекшалог)
• 50 мл млека
За фил:
• 600 мл јогурта (по могућству чвршћег)
• 6 кашика шећера
• 1 кесица желатина (10 г) + 5 кашика хладне воде
• 5–8 кивија (зависи од величине и вашег укуса)
• Сок од пола лимуна
Припрема:
1. Млевени кекс, омекшали путер и млеко сједините у чинији и измешајте док не добијете компактну смесу. Утисните је у калуп обложен папиром за печење, поравнајте кашиком и ставите у фрижидер да се стегне док припремате фил.
2. Желатин прелијте са пет кашика хладне воде и оставите 10 минута да набубри. Кивије огулите, 2–3 исеците ситно и оставите са стране, а остале припремите за декорацију (колутови или половине). У другој чинији помешајте јогурт, шећер и сок од лимуна.
3. Набубрели желатин лагано загрејте док се не отопи (не сме да прокључа), па га додајте у јогурт масу уз брзо мешање. Додајте и ситно сецкани киви, све сједините и сипајте преко припремљене коре.
4. Површину поравнајте, декоршите преосталим кивијем по жељи и оставите у фрижидеру да се хлади најмање 4 сата, идеално преко ноћи, док се фил не стегне.