broken clouds
33°C
26.07.2025.
Нови Сад
eur
117.18
usd
99.8041
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРАВИ ЛЕТЊИ ХИТ У ЧИНИЈИ Јогурт торта са кивијем која не тражи рерну, лагана и кремаста

25.07.2025. 19:18 19:26
Пише:
Извор:
24 sedam/Дневник
da
Фото: freepik, ilustracija

Јогурт торта са кивијем је прави летњи класик – освежавајућа, лагана, не пече се и припрема се без много муке. Савршена је за дане када вам се не укључује рерна, а желите укусан и ефектан десерт.

Комбинација киселкастог кивија, освежавајућег јогурта и нежног кекса у корици ствара хармонију укуса којој мало ко може да одоли.

Ова торта је одличан избор за славље, рођендане, недељне посластице или једноставно као брзи колач који освежава и прија и оку и непцу. Са минимално састојака и без компликованих корака, успева сваки пут – чак и онима који нису вични у кухињи.

Време припреме:

           20 минута  (+ 4 сата)

Састојци:

За кору:

           300 г млевеног кекса (по избору)

           150 г путера (омекшалог)

           50 мл млека

За фил:

           600 мл јогурта (по могућству чвршћег)

           6 кашика шећера

           1 кесица желатина (10 г) + 5 кашика хладне воде

           5–8 кивија (зависи од величине и вашег укуса)

           Сок од пола лимуна

Припрема:

1. Млевени кекс, омекшали путер и млеко сједините у чинији и измешајте док не добијете компактну смесу. Утисните је у калуп обложен папиром за печење, поравнајте кашиком и ставите у фрижидер да се стегне док припремате фил.

2. Желатин прелијте са пет кашика хладне воде и оставите 10 минута да набубри. Кивије огулите, 2–3 исеците ситно и оставите са стране, а остале припремите за декорацију (колутови или половине). У другој чинији помешајте јогурт, шећер и сок од лимуна.

3. Набубрели желатин лагано загрејте док се не отопи (не сме да прокључа), па га додајте у јогурт масу уз брзо мешање. Додајте и ситно сецкани киви, све сједините и сипајте преко припремљене коре.

4. Површину поравнајте, декоршите преосталим кивијем по жељи и оставите у фрижидеру да се хлади најмање 4 сата, идеално преко ноћи, док се фил не стегне.

Извор:
24 sedam/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар