Razotkrivene tajne profesionalnih kuvara! EVO ZAŠTO SU PALAČINKE U RESTORANIMA neodoljivo ukusne SAVETI i trikovi koje ćete primeniti odmah!
Jedna stvar kod restoranskih palačinki je sigurna – gotovo uvek su ukusnije od onih koje pravimo kod kuće.
Istina, kuvari u restoranima ne štede na puteru na roštiljskoj ploči (dok bi kod kuće pola pakovanja izazvalo čuđenje), ali postoji nekoliko jednostavnih trikova koje koriste kako bi njihove palačinke bile neodoljive.
Dobra vest je da ove cake možete primeniti i u svojoj kuhinji, nisu potrebni nikakvi neobični sastojci.
Evo kako da vaše domaće palačinke pariraju profesionalnim, prema savetima korisnika Redita:
Ne mešajte previše smesu
Jedan korisnik koji je kao student radio kao pomoćni kuvar u IHOP-u ističe da je ključno da se suvi i tečni sastojci samo blago sjedine. "Nemojte previše mešati. Tada se stvara previše glutena", napisao je. "Kad grudvice postanu veličine graška ili manje – prestanite. One će se kasnije razgraditi i dobićete mekšu palačinku. Znam da izgleda čudno kad smesa nije savršeno glatka, ali to je zapravo bolje."
Ostavite smesu da odstoji
Nakon što lagano izmešate sastojke, nemojte odmah peći palačinke. "U restoranu se smesa pravi bar 12 sati ranije i čuva u frižideru", kaže isti bivši radnik IHOP-a. "Ja za vikend pravim smesu još u petak. Može da stoji nekoliko dana. Ako se odvoji, samo je malo promućkajte."
Umutite belanca posebno
Želite da palačinke budu vazdušaste? Odvojite belanca od žumanaca. Da, to zahteva još jednu činiju, ali rezultat je vredan toga. "Ključ je u vazduhu. Kad sam radio u jednom restoranu, posebno smo umutili belanca i dodavali ih na kraju, da bismo smesi dali još mehurića", piše jedan korisnik.
Dodajte mleko u prahu s ukusom slada
Nekoliko Reddit korisnika predlaže da probate da u smesu dodate kašiku mleka u prahu sa ukusom slada – poznatog iz milkšejkova. To daje dodatnu dubinu ukusa i blago prženi, kremasti ton palačinkama.
Koristite mleko sa kiselkastim ukusom
Mnogi restorani koriste mlaćenicu (buttermilk) umesto običnog mleka. Ona daje laganu kiselkastu notu. Kod kuće možete koristiti gotovu mlaćenicu ili je napraviti tako što ćete dodati kašiku sirćeta ili limunovog soka u šolju mleka i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Tiganj mora biti dobro zagrejan
Restorani koriste vruće ploče koje ravnomerno peku palačinke. Kod kuće koristite električni ili klasični tiganj, ali ga obavezno prethodno dobro zagrejte. Prema rečima bivšeg radnika "Cracker Barrel" restorana, njihove palačinke se peku na ploči zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa. Naravno, ne zaboravite da dodate puter ili malo ulja da se palačinke ne lepe.
Neka neko drugi napravi palačinke za vas
Najvažniji sastojak svakog jela (pa i palačinki) može biti ljubav – i to ona od druge osobe.
"Ista stvar kao sa sendvičima. Uvek su ukusniji kad ih neko drugi pripremi. Iza toga stoji psihološka potreba da se osećamo voljeno, a tu je i doza misterije", napisao je jedan duhovit korisnik Redita.
Čak i psiholozi potvrđuju ovu teoriju – sve je ukusnije kad ne morate da spremate i perete sudove. A ne zaboravimo, restoranski kuvari prave stotine palačinki nedeljno – oni su eksperti u nečemu što mi kod kuće radimo povremeno, piše Real Simple.