scattered clouds
23°C
18.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1752
usd
100.8392
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Разоткривене тајне професионалних кувара! ЕВО ЗАШТО СУ ПАЛАЧИНКЕ У РЕСТОРАНИМА неодољиво укусне САВЕТИ и трикови које ћете применити одмах!

18.07.2025. 19:44 19:52
Пише:
Извор:
24 sedam/Дневник
da
Фото: freepik, ilustracija

Једна ствар код ресторанских палачинки је сигурна – готово увек су укусније од оних које правимо код куће.

Истина, кувари у ресторанима не штеде на путеру на роштиљској плочи (док би код куће пола паковања изазвало чуђење), али постоји неколико једноставних трикова које користе како би њихове палачинке биле неодољиве.

Добра вест је да ове цаке можете применити и у својој кухињи, нису потребни никакви необични састојци.

Ево како да ваше домаће палачинке парирају професионалним, према саветима корисника Редита:

Не мешајте превише смесу

Један корисник који је као студент радио као помоћни кувар у ИХОП-у истиче да је кључно да се суви и течни састојци само благо сједине. "Немојте превише мешати. Тада се ствара превише глутена", написао је. "Кад грудвице постану величине грашка или мање – престаните. Оне ће се касније разградити и добићете мекшу палачинку. Знам да изгледа чудно кад смеса није савршено глатка, али то је заправо боље."

da
Фото: freepik, ilustracija

Оставите смесу да одстоји

Након што лагано измешате састојке, немојте одмах пећи палачинке. "У ресторану се смеса прави бар 12 сати раније и чува у фрижидеру", каже исти бивши радник IHOP-а. "Ја за викенд правим смесу још у петак. Може да стоји неколико дана. Ако се одвоји, само је мало промућкајте."

Умутите беланца посебно

Желите да палачинке буду ваздушасте? Одвојите беланца од жуманаца. Да, то захтева још једну чинију, али резултат је вредан тога. "Кључ је у ваздуху. Кад сам радио у једном ресторану, посебно смо умутили беланца и додавали их на крају, да бисмо смеси дали још мехурића", пише један корисник.

Додајте млеко у праху с укусом слада

da
Фото: freepik, ilustracija

Неколико Реддит корисника предлаже да пробате да у смесу додате кашику млека у праху са укусом слада – познатог из милкшејкова. То даје додатну дубину укуса и благо пржени, кремасти тон палачинкама.

Користите млеко са киселкастим укусом

Многи ресторани користе млаћеницу (buttermilk) уместо обичног млека. Она даје лагану киселкасту ноту. Код куће можете користити готову млаћеницу или је направити тако што ћете додати кашику сирћета или лимуновог сока у шољу млека и оставити да одстоји 10 минута.

Тигањ мора бити добро загрејан

Ресторани користе вруће плоче које равномерно пеку палачинке. Код куће користите електрични или класични тигањ, али га обавезно претходно добро загрејте. Према речима бившег радника "Cracker Barrel" ресторана, њихове палачинке се пеку на плочи загрејаној на 200 степени Целзијуса. Наравно, не заборавите да додате путер или мало уља да се палачинке не лепе.

Нека неко други направи палачинке за вас

Најважнији састојак сваког јела (па и палачинки) може бити љубав – и то она од друге особе.

"Иста ствар као са сендвичима. Увек су укуснији кад их неко други припреми. Иза тога стоји психолошка потреба да се осећамо вољено, а ту је и доза мистерије", написао је један духовит корисник Редита.

Чак и психолози потврђују ову теорију – све је укусније кад не морате да спремате и перете судове. А не заборавимо, ресторански кувари праве стотине палачинки недељно – они су експерти у нечему што ми код куће радимо повремено, пише Real Simple. 

Извор:
24 sedam/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар