SIROMAŠNA ČORBA ITALIJANSKIH SELJAKA DANAS JE PRAVI HIT Probajte ovaj specijalitet od pasulja i povrća
Toskanska kuhinja poznata je po svojoj jednostavnosti i korišćenju sezonskih namirnica, a čorba od pasulja (zuppa di fagioli) jedan je od najpoznatijih primera takozvane „cucina povera“ – siromašne kuhinje koja je iz nužde stvarala ukusna i hranljiva jela.
Primarno su je pripremali seljaci i radnici na toskanskim imanjima, koristeći ono što su imali pri ruci: pasulj, povrće iz vrta, začinsko bilje i maslinovo ulje. Danas je ova gusta, aromatična čorba omiljena širom Italije, ali i van nje. Za ovaj kišni vikend nema boljeg izbora – pravi „comfort food“ koji se rado jede u svako godišnje doba.
Potrebni sastojci:
maslinovo ulje
crni luk
šargarepa
stabljike celera
beli luk
slatka crvena paprika
pileći bujon
kuvani beli pasulj ili pasulj iz konzerve
ruzmarin
list lovora
kelj ili blitva
so i biber
slanina
Način pripreme:
Na maslinovom ulju prvo dinstajte iseckani luk, šargarepu i celer dok ne omekšaju, a zatim dodajte beli luk i crvenu papriku. Kada zapahne, ulje zalite pilećim bujonom, dodajte ruzmarin i lovorov list i sačekajte da čorba provri. Zatim dodajte isečeni kelj i sve zajedno kuvajte oko petnaest minuta.
Izvadite lovor i ruzmarin, pa dodajte pasulj – deo možete izdrobiti ili usitniti rukom mikserom za gušću teksturu. Čorbu začinite solju i biberom, a za kraj poslužite s hrskavo prženom slaninom koju pospete po vrhu tanjira. Poslužite je toplu, uz parče hleba ili tostiranu ćabatu.