few clouds
20°C
02.09.2025.
Нови Сад
eur
117.1763
usd
100.0737
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СИРОМАШНА ЧОРБА ИТАЛИЈАНСКИХ СЕЉАКА ДАНАС ЈЕ ПРАВИ ХИТ Пробајте овај специјалитет од пасуља и поврћа

01.09.2025. 19:29 19:41
Пише:
Извор:
Индекс.хр
супа
Фото: АИ илустрација

Тосканска кухиња позната је по својој једноставности и коришћењу сезонских намирница, а чорба од пасуља (zuppa di fagioli) један је од најпознатијих примера такозване „cucina povera“ – сиромашне кухиње која је из нужде стварала укусна и хранљива јела.

Примарно су је припремали сељаци и радници на тосканским имањима, користећи оно што су имали при руци: пасуљ, поврће из врта, зачинско биље и маслиново уље. Данас је ова густа, ароматична чорба омиљена широм Италије, али и ван ње. За овај кишни викенд нема бољег избора – прави „comfort food“ који се радо једе у свако годишње доба.

Потребни састојци:

маслиново уље

црни лук

шаргарепа

стабљике целера

бели лук

слатка црвена паприка

пилећи бујон

кувани бели пасуљ или пасуљ из конзерве

рузмарин

лист ловора

кељ или блитва

со и бибер

сланина

Начин припреме:
На маслиновом уљу прво динстајте исецкани лук, шаргарепу и целер док не омекшају, а затим додајте бели лук и црвену паприку. Када запахне, уље залите пилећим бујоном, додајте рузмарин и ловоров лист и сачекајте да чорба проври. Затим додајте исечени кељ и све заједно кувајте око петнаест минута.

Извадите ловор и рузмарин, па додајте пасуљ – део можете издробити или уситнити руком миксером за гушћу текстуру. Чорбу зачините сољу и бибером, а за крај послужите с хрскаво прженом сланином коју поспете по врху тањира. Послужите је топлу, уз парче хлеба или тостирану ћабату.

Индекс.хр

Извор:
Индекс.хр
Пише:
Пошаљите коментар
ОВО ЈЕ НАЈОМИЉЕНИЈЕ ЈЕЛО ДРАГАНЕ МИРКОВИЋ Ништа боље од чорбастог пасуља!
dm

ОВО ЈЕ НАЈОМИЉЕНИЈЕ ЈЕЛО ДРАГАНЕ МИРКОВИЋ Ништа боље од чорбастог пасуља!

27.05.2025. 17:25 17:37
ЕЛИКСИР ЗА СТОМАК Чорба по рецепту светски познатог кувара! ИДЕАЛАН ИЗБОР ЗА САВРШЕНО ВАРЕЊЕ
сочиво

ЕЛИКСИР ЗА СТОМАК Чорба по рецепту светски познатог кувара! ИДЕАЛАН ИЗБОР ЗА САВРШЕНО ВАРЕЊЕ

21.02.2025. 16:56 17:02