ОВО ЈЕ НАЈОМИЉЕНИЈЕ ЈЕЛО ДРАГАНЕ МИРКОВИЋ Ништа боље од чорбастог пасуља!
Позната певачица никада није била велики фан модерне кухиње, већ традиционалне српске рецептуре.
Фолк дива Драгана Мирковић, упркос вртоглавој слави коју је стекла још пре деценијама, никада није заборавила ко је и одакле је потекла. И данас, кад њен статус на естради не јењава, остала је чврсто са обе ноге на земљи – срдачна и пуна поштовања према свима око себе.
Управо због те скромности и топлине, Драгана је и даље једна од највољенијих певачица на овим просторима, а љубав публике прати је кроз све фазе каријере. Не воле је само фанови, већ и сви они који су макар на тренутак имали прилику да с њом сарађују.
Једна од тих особа је и жена која је једно време радила као кућна помоћница у дому Драгане Мирковић – чистила, кувала, бринула да све у дому функционише како треба. У разговору за часопис Свет, та жена се са посебним поштовањем присећала дана проведених у певачицином дому. Оно што ју је највише фасцинирало није било богатство, луксуз ни познанства, већ Драганин карактер.
– Не знам да ли знате али Гагино омиљено јело је пасуљ, увек га је са одушевљењем јела. Иначе није неки љубитељ страних кухиња, највише ужива у српској храни – рекла је она, па додала.
– Никад није посебно волела модерну храну, знам да смо се сви смејали кад каже: „Од разних мућкалица и морских плодова не могу да се наједем као човек!“ Била је добра газдарица, али и још бољи домаћин. Сећам се да сам једном спремала девет различитих врста јела, јер је желела да угоди свим пријатељима – открила је жена која је радила за Гагу.
Састојци:
– пола килограма пасуља
– пола килограма димљених ребара
– 2 главице црвеног лука
– 3 чена белог лука
– 1 црвена рога паприка
– зачини
Пасуљ опрати и оставити да у води одстоји преко ноћи. Ребра опрати, а потом их заједно са пасуљем ставити у воду да кључа пет минута. Воду процедити па исти поступак поновити још једном. Потом у пасуљ и кости додати исецкан црвени лук и оставити да се кува сат и по времена.
Затим у то додати исецкан бели лук, паприку и шаргарепу. После пола сата зачинити сољу, мешавином зачина и бибером. Додати запршку која се прави тако што се кашика брашна и кашичица црвене паприке кратко пропрже на уљу и у њих се дода шољица хладне воде. Када запршка прокључа додаје се у пасуљ који се кува још пет минута.