Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SIROMAŠNA ČORBA ITALIJANSKIH SELJAKA DANAS JE PRAVI HIT Probajte ovaj specijalitet od pasulja i povrća

01.09.2025. 19:29 19:41
Piše:
Izvor:
Indeks.hr
супа
Foto: AI ilustracija

Toskanska kuhinja poznata je po svojoj jednostavnosti i korišćenju sezonskih namirnica, a čorba od pasulja (zuppa di fagioli) jedan je od najpoznatijih primera takozvane „cucina povera“ – siromašne kuhinje koja je iz nužde stvarala ukusna i hranljiva jela.

Primarno su je pripremali seljaci i radnici na toskanskim imanjima, koristeći ono što su imali pri ruci: pasulj, povrće iz vrta, začinsko bilje i maslinovo ulje. Danas je ova gusta, aromatična čorba omiljena širom Italije, ali i van nje. Za ovaj kišni vikend nema boljeg izbora – pravi „comfort food“ koji se rado jede u svako godišnje doba.

Potrebni sastojci:

maslinovo ulje

crni luk

šargarepa

stabljike celera

beli luk

slatka crvena paprika

pileći bujon

kuvani beli pasulj ili pasulj iz konzerve

ruzmarin

list lovora

kelj ili blitva

so i biber

slanina

Način pripreme:
Na maslinovom ulju prvo dinstajte iseckani luk, šargarepu i celer dok ne omekšaju, a zatim dodajte beli luk i crvenu papriku. Kada zapahne, ulje zalite pilećim bujonom, dodajte ruzmarin i lovorov list i sačekajte da čorba provri. Zatim dodajte isečeni kelj i sve zajedno kuvajte oko petnaest minuta.

Izvadite lovor i ruzmarin, pa dodajte pasulj – deo možete izdrobiti ili usitniti rukom mikserom za gušću teksturu. Čorbu začinite solju i biberom, a za kraj poslužite s hrskavo prženom slaninom koju pospete po vrhu tanjira. Poslužite je toplu, uz parče hleba ili tostiranu ćabatu.

Indeks.hr

Izvor:
Indeks.hr
Piše:
Pošaljite komentar
OVO JE NAJOMILJENIJE JELO DRAGANE MIRKOVIĆ Ništa bolje od čorbastog pasulja!
dm

OVO JE NAJOMILJENIJE JELO DRAGANE MIRKOVIĆ Ništa bolje od čorbastog pasulja!

27.05.2025. 17:25 17:37
ELIKSIR ZA STOMAK Čorba po receptu svetski poznatog kuvara! IDEALAN IZBOR ZA SAVRŠENO VARENJE
сочиво

ELIKSIR ZA STOMAK Čorba po receptu svetski poznatog kuvara! IDEALAN IZBOR ZA SAVRŠENO VARENJE

21.02.2025. 16:56 17:02