ŠKOTSKA JAJA Delicija za bogate putnike u prošlosti, a danas hit u pabovima EVO KAKO DA NAPRAVITE OVO SLASNO JELO
Mnogi misle da je ovaj recept komplikovan za pripremu, ali mi ćemo vam dokazati suprotno i pokazati kako jednostavno možete napraviti ovo slasno i vizuelno privlačno jelo.
Škotska jaja, uprkos svom imenu, zapravo potiču iz Engleske. Smatra se da ih je prvi put pripremila londonska robna kuća „Fortnum & Mejson“ davne 1738. godine kao luksuznu deliciju za bogate putnike. Originalno su bila obložena smesom na bazi riblje paštete, a ne mesa, i prelivena sosom. S vremenom je recept evoluirao, a verzija sa mlevenim mesom postala je izuzetno popularna širom Ujedinjenog Kraljevstva.
Danas su škotska jaja omiljeno jelo na piknicima, u pabovima i kao zasićen brzi zalogaj. Njihova popularnost proširila se širom sveta, a svaka kultura dodala je svoj mali zaokret, prilagođavajući začine i vrstu mesa lokalnom ukusu. Savršena su kombinacija hrskave spoljašnjosti, sočnog mesa i mekanog jajeta u sredini.
Sastojci
mlevena svinjetina
stari hleb
mleko
luk
beli luk
jaja
oštro brašno
prezle
svež peršun
so, biber
ulje za prženje
Priprema
Hleb namočite u mleku. Luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja dok ne postane staklast. U većoj činiji pomešajte mleveno meso, oceđeni hleb, proprženi luk, sitno seckan peršun i protisnuti beli luk. Posolite, pobiberite i na kraju dodajte jedno sirovo jaje. Sve dobro izmešajte rukama kako bi se sastojci ravnomerno spojili.
Četiri jaja kuvajte u kipućoj vodi 5 do 7 minuta, u zavisnosti od toga želite li da žumance ostane tečnije ili potpuno tvrdo. Kuvana jaja odmah prebacite u posudu sa hladnom vodom da zaustavite kuvanje. Ohladite ih, pa pažljivo oguli te ljusku.
Pripremljenu smesu od mesa podelite na četiri jednaka dela. Uzmite jedan deo, na dlanu ga spljoštite u oblik pljeskavice, a u sredinu stavite jedno jaje. Pažljivo obložite jaje mesom sa svih strana i rukama oblikujte kompaktnu kuglu. Pazite da nema pukotina kako jaje ne bi ispalo tokom prženja. Ponovite postupak sa preostalim jajima i mesom.
Pripremite tri duboka tanjira: jedan sa brašnom, drugi sa preostalim umućenim jajetom i treći sa prezlama. Svaku mesnu kuglu prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje, pa u prezle. Vodite računa da je površina svuda dobro prekrivena.
U dubljoj posudi zagrejte dovoljno ulja za prženje. Pržite jaja jedno po jedno, okrećući ih da ravnomerno dobiju zlatno-smeđu boju i da se ispeku. Izvadite ih na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Poslužite toplo, prerezano na pola, uz salatu ili sos po želji.