Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZABORAVLJENA NAMIRNICA KOJOM SU GRCI HRANILI SPORTISTE, A RIMLJANI VOJNIKE Donosimo tri savršena i zdrava recepta

09.07.2025. 17:30 17:41
Piše:
Izvor:
Indeks.hr
јечам
Foto: pexels/Ilustracija

Kad pomislite na ječam, verovatno vam prvo padne na pamet pivo. I ne grešite: ječam je jedan od glavnih sastojaka mnogih piva. Ali ova drevna žitarica zaslužuje daleko veću pažnju i u kuhinji.

Ječam je preživeo milenijume s razlogom, jeftin je, zasitan, nutritivno bogat i odlično se slaže sa povrćem, mesom i letnjim jelima koja se mogu pripremiti unapred i jesti nekoliko dana. Mi ga leti često koristimo u raznim kombinacijama od ječmene salate do brzih variva.

Hrana za legionare i olimpijce
 

Ječam je jedna od najstarijih gajenih žitarica na svetu  koristi se više od 10.000 godina. Uzgajao se u Mesopotamiji i starom Egiptu. Toliko je bio cenjen da su ga stari Grci davali sportistima kao osnovnu hranu, a Rimljani su njime hranili svoje legionare.

U srednjem veku, ječam je smatran hranom siromašnih, dok je pšenica bila "rezervisana za gospodu".

Danas se u ishrani najčešće koristi oljušteni ječam, odnosno ječmena kaša, jer se brže kuva i mekša je za jelo. Bogat je vlaknima, posebno beta-glukanima koji pomažu u snižavanju holesterola i regulisanju šećera u krvi. Sadrži i pristojnu količinu proteina, gvožđa, selena i magnezijuma.

Još jedna velika prednost ječma je to što odlično upija ukuse, savršeno prima začine, temeljce i sokove iz povrća, što ga čini idealnim za variva i letnja jela iz lonca. Kada se skuva, može stajati u frižideru nekoliko dana i ostati jednako ukusan, neki kažu čak i bolji!

Recepti s ječmom:
 

1. Ječmena kaša s ćuretinom i prazilukom
 

Kada vam treba ručak za pola sata koji će zasititi celu porodicu, ovo je pravi izbor. Možete koristiti i zamrznuto povrće, a jelo je odlično i hladno.


Sastojci:

200 g ječmene kaše

300 g filea od ćuretine

1 praziluk

1 šargarepa

Maslinovo ulje

Suvi začin, so, biber

Biljni ili pileći temeljac (po potrebi)

Priprema:

Ječam oprati i staviti da se kuva u slanoj vodi oko 20-25 minuta (ili prema uputstvu na pakovanju).

Na ulju propržiti sitno sečen praziluk i šargarepu, pa dodati komadiće ćuretine.

Kada meso dobije boju, dodati začine i po potrebi malo temeljca.

Skuvani ječam dodati u tavu s mesom i povrćem, dobro izmešati i kuvati još 5 minuta.

Poslužiti toplo ili hladno.

јечам
Foto: pexels/Ilustracija

2. Orzoto s piletinom
 

Orzoto je jelo slično rižotu, ali se umesto pirinča koristi ječam. Hranjivije je i savršeno za letnje dane.


Sastojci:

200 g ječmene kaše

300 g pilećih grudi

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

1 tikvica

100 ml belog vina (opciono)

500 ml pilećeg temeljca

Maslinovo ulje

Parmezan, so, biber, peršun

Priprema:

Pileće meso iseckati i kratko propržiti na ulju.

Dodati sitno seckani crni i beli luk, a zatim narezanu tikvicu.

Kada povrće omekša, dodati ječam i kratko ga propržiti sa svime.

Deglasirati vinom (ako koristite), zatim postepeno dolivati temeljac i krčkati oko 30 minuta, povremeno mešajući.

Na kraju dodati parmezan i sveže seckani peršun. Poslužiti toplo.

јечам
Foto: pexels/Ilustracija

3. Varivo od ječma
Ječam sjajno ide u gusta jela na kašiku, poput ovog variva. Odlično se kombinuje s graškom, krompirom, slaninom ili mesom.


Sastojci:

1 šolja ječma

2 krompira

200 g graška (svežeg ili smrznutog)

100 g slanine ili suvog mesa

1 crni luk

1 šargarepa

So, biber, suvi začin

Lovorov list

Maslinovo ulje

Priprema:

Ječam skuvati u slanoj vodi (ili ga dodati sirov u varivo i produžiti vreme kuvanja).

Na ulju propržiti slaninu, zatim dodati seckani luk, šargarepu i krompir.

Doliti vode i kuvati oko 10 minuta, pa dodati grašak i ječam.

Dodati začine, lovor i nastaviti kuvanje dok sve ne omekša (ukupno 30-40 minuta).

Poslužiti toplo, uz kiselo mleko ili jogurt.

Indeks.hr

Izvor:
Indeks.hr
Piše:
Pošaljite komentar