TAJNA DUGOG ŽIVOTA NIJE U DNK, VEĆ U SUPI KOJA IH SVAKODNEVNO OKUPLJA ZA STOLOM Skuvajte minestrone porodice Melis!
U planinskom selu na Sardiniji, porodica Melis već generacijama prkosi vremenu. Njihova zajednička starost prelazi 800 godina, a ono što ih povezuje nije ni genetika ni bogatstvo, već činija supe koja ih okuplja svakog dana.
Njihova tajna dugovečnosti krije se u jednostavnom jelu – sardinskom minestroneu, gustoj čorbi od pasulja, povrća i male zrnaste testenine zvane fregula. To nije samo obrok, već ritual.
– Što više učim o dugovečnosti, sve više shvatam da sve počinje činijom ukusne, slane hrane, poput minestronea – kaže istraživač Den Bjutner, autor bestselera i čovek koji godinama proučava tzv. plave zone: mesta gde ljudi žive duže, zdravije i smirenije nego bilo gde na svetu.
Na Sardiniji život teče sporije. Ljudi ustaju rano, rade koliko treba, jedu ono što sami uzgajaju i nikada ne preskaču zajedničke obroke. Minestrone je tamo više od hrane; to je navika koja spaja porodicu, održava telo i smiruje duh.
Bogato vlaknima, biljnim proteinima i antioksidansima, ovo jelo čuva srce, reguliše šećer u krvi i jača imunitet. Nema industrijskih dodataka, nema brzih rešenja, samo maslinovo ulje, pasulj, povrće i vreme.
– Sve te porodice imaju istu filozofiju, jedu jednostavno, ali s poštovanjem. Žive sporo, ali sa svrhom – objašnjava Bjutner.
Možda je upravo u tome tajna: nije stvar u savršenom receptu, već u ritmu života koji vas hrani svakog dana. A Sardinijci to znaju bolje od svih, ponekad dugovečnost počinje u jednoj običnoj činiji, punoj topline, povrća i mirisa doma.
Recept za sardinski minestrone
Ova supa je simbol dugovečnosti Sardinije, jednostavna, hranljiva i puna ukusa. Pravi se sporo i jede polako, baš kao što se tamo i živi.
Sastojci:
- 200 g sušenog pasulja (najbolje mešavina borloti, crvenog i leblebije)
- 1 veća šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- 2 stabljike celera
- 2 čena belog luka
- 2 krompira srednje veličine
- 2 paradajza ili 200 ml pasiranog paradajza
- 1 manji komorač (ili malo korena peršuna ako nemate)
- 2 kašike maslinovog ulja
- šaka testenine fregula ili male kratke testenine (npr. sitni makaroni)
- so i biber po ukusu
- svež bosiljak i peršun za kraj
- parmezan ili pekorino za posluživanje.
Priprema
Pasulj potopite preko noći u hladnu vodu, pa ga ujutro isperite.
U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje, dodajte sitno seckani luk, šargarepu i celer, pa dinstajte nekoliko minuta dok ne omekšaju.
Ubacite beli luk, paradajz, krompir i komorač, a zatim dodajte pasulj. Sve prelijte vodom tako da prekrije sastojke i ostavite da se lagano krčka oko sat vremena.
Kad pasulj omekša, dodajte testeninu i kuvajte još 10 do 15 minuta dok se ne skuva.
Začinite po ukusu, a svaku porciju prelijte maslinovim uljem i pospite svežim sirom i začinskim biljem.
Minestrone se jede vruć, uz komad domaćeg hleba i čašu crnog vina. To je jelo koje ne leči samo telo, već i um, jednostavno, toplo i sporo, baš kao život koji traje dugo.