Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TAJNA DUGOG ŽIVOTA NIJE U DNK, VEĆ U SUPI KOJA IH SVAKODNEVNO OKUPLJA ZA STOLOM Skuvajte minestrone porodice Melis!

16.10.2025. 15:36 15:41
Piše:
Izvor:
Ona
минестроне
Foto: Pixabay

U planinskom selu na Sardiniji, porodica Melis već generacijama prkosi vremenu. Njihova zajednička starost prelazi 800 godina, a ono što ih povezuje nije ni genetika ni bogatstvo, već činija supe koja ih okuplja svakog dana.

Njihova tajna dugovečnosti krije se u jednostavnom jelu – sardinskom minestroneu, gustoj čorbi od pasulja, povrća i male zrnaste testenine zvane fregula. To nije samo obrok, već ritual.

– Što više učim o dugovečnosti, sve više shvatam da sve počinje činijom ukusne, slane hrane, poput minestronea – kaže istraživač Den Bjutner, autor bestselera i čovek koji godinama proučava tzv. plave zonemesta gde ljudi žive duže, zdravije i smirenije nego bilo gde na svetu.

сардинија
Foto: Pixabay

Na Sardiniji život teče sporije. Ljudi ustaju rano, rade koliko treba, jedu ono što sami uzgajaju i nikada ne preskaču zajedničke obroke. Minestrone je tamo više od hrane; to je navika koja spaja porodicu, održava telo i smiruje duh.

Bogato vlaknima, biljnim proteinima i antioksidansima, ovo jelo čuva srce, reguliše šećer u krvi i jača imunitet. Nema industrijskih dodataka, nema brzih rešenja, samo maslinovo ulje, pasulj, povrće i vreme.

сардинија
Foto: Pixabay

– Sve te porodice imaju istu filozofiju, jedu jednostavno, ali s poštovanjem. Žive sporo, ali sa svrhom – objašnjava Bjutner.

Možda je upravo u tome tajna: nije stvar u savršenom receptu, već u ritmu života koji vas hrani svakog dana. A Sardinijci to znaju bolje od svih, ponekad dugovečnost počinje u jednoj običnoj činiji, punoj topline, povrća i mirisa doma.

Recept za sardinski minestrone

Ova supa je simbol dugovečnosti Sardinije, jednostavna, hranljiva i puna ukusa. Pravi se sporo i jede polako, baš kao što se tamo i živi.

минестроне
Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 200 g sušenog pasulja (najbolje mešavina borloti, crvenog i leblebije)
  • 1 veća šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 stabljike celera
  • 2 čena belog luka
  • 2 krompira srednje veličine
  • 2 paradajza ili 200 ml pasiranog paradajza
  • 1 manji komorač (ili malo korena peršuna ako nemate)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • šaka testenine fregula ili male kratke testenine (npr. sitni makaroni)
  • so i biber po ukusu
  • svež bosiljak i peršun za kraj
  • parmezan ili pekorino za posluživanje.
  • минестроне
    Foto: Pixabay

Priprema

Pasulj potopite preko noći u hladnu vodu, pa ga ujutro isperite.

U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje, dodajte sitno seckani luk, šargarepu i celer, pa dinstajte nekoliko minuta dok ne omekšaju.

Ubacite beli luk, paradajz, krompir i komorač, a zatim dodajte pasulj. Sve prelijte vodom tako da prekrije sastojke i ostavite da se lagano krčka oko sat vremena.

Kad pasulj omekša, dodajte testeninu i kuvajte još 10 do 15 minuta dok se ne skuva.

Začinite po ukusu, a svaku porciju prelijte maslinovim uljem i pospite svežim sirom i začinskim biljem.

Minestrone se jede vruć, uz komad domaćeg hleba i čašu crnog vina. To je jelo koje ne leči samo telo, već i um, jednostavno, toplo i sporo, baš kao život koji traje dugo.

Izvor:
Ona
Piše:
Pošaljite komentar
ER SRBIJA PREVEZLA MILIONITOG PUTNIKA U OVOJ GODINI Kompanija se kontinuirano razvija USKORO DIREKTNI LETOVI DO MIKONOSA, SARDINIJE I GRUZIJE
ер србија

ER SRBIJA PREVEZLA MILIONITOG PUTNIKA U OVOJ GODINI Kompanija se kontinuirano razvija USKORO DIREKTNI LETOVI DO MIKONOSA, SARDINIJE I GRUZIJE

22.04.2025. 10:31 10:38
ITALIJANSKA PASTA NA UDARU AMERIČKIH CARINA Proizvod koji je simbol mediteranske ishrane mogao bi biti ozbiljno ugrožen

ITALIJANSKA PASTA NA UDARU AMERIČKIH CARINA Proizvod koji je simbol mediteranske ishrane mogao bi biti ozbiljno ugrožen

05.10.2025. 16:26 16:28
DOMAĆI PARADAJZ SOS PO ITALIJANSKOM RECEPTU ! Savršen za paste i sva jela, jednostavno i lako, bez previše začina
da

DOMAĆI PARADAJZ SOS PO ITALIJANSKOM RECEPTU ! Savršen za paste i sva jela, jednostavno i lako, bez previše začina

08.09.2025. 18:12 18:17