moderate rain
14°C
09.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1807
usd
100.0433
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗАБОРАВЉЕНА НАМИРНИЦА КОЈОМ СУ ГРЦИ ХРАНИЛИ СПОРТИСТЕ, А РИМЉАНИ ВОЈНИКЕ Доносимо три савршена и здрава рецепта

09.07.2025. 17:30 17:41
Пише:
Извор:
Индекс.хр
јечам
Фото: pexels/Ilustracija

Кад помислите на јечам, вероватно вам прво падне на памет пиво. И не грешите: јечам је један од главних састојака многих пива. Али ова древна житарица заслужује далеко већу пажњу и у кухињи.

Јечам је преживео миленијуме с разлогом, јефтин је, заситан, нутритивно богат и одлично се слаже са поврћем, месом и летњим јелима која се могу припремити унапред и јести неколико дана. Ми га лети често користимо у разним комбинацијама од јечмене салате до брзих варива.

Храна за легионаре и олимпијце
 

Јечам је једна од најстаријих гајених житарица на свету  користи се више од 10.000 година. Узгајао се у Месопотамији и старом Египту. Толико је био цењен да су га стари Грци давали спортистима као основну храну, а Римљани су њиме хранили своје легионаре.

У средњем веку, јечам је сматран храном сиромашних, док је пшеница била "резервисана за господу".

Данас се у исхрани најчешће користи ољуштени јечам, односно јечмена каша, јер се брже кува и мекша је за јело. Богат је влакнима, посебно бета-глуканима који помажу у снижавању холестерола и регулисању шећера у крви. Садржи и пристојну количину протеина, гвожђа, селена и магнезијума.

Још једна велика предност јечма је то што одлично упија укусе, савршено прима зачине, темељце и сокове из поврћа, што га чини идеалним за варива и летња јела из лонца. Када се скува, може стајати у фрижидеру неколико дана и остати једнако укусан, неки кажу чак и бољи!

Рецепти с јечмом:
 

1. Јечмена каша с ћуретином и празилуком
 

Када вам треба ручак за пола сата који ће заситити целу породицу, ово је прави избор. Можете користити и замрзнуто поврће, а јело је одлично и хладно.


Састојци:

200 г јечмене каше

300 г филеа од ћуретине

1 празилук

1 шаргарепа

Маслиново уље

Суви зачин, со, бибер

Биљни или пилећи темељац (по потреби)

Припрема:

Јечам опрати и ставити да се кува у сланој води око 20-25 минута (или према упутству на паковању).

На уљу пропржити ситно сечен празилук и шаргарепу, па додати комадиће ћуретине.

Када месо добије боју, додати зачине и по потреби мало темељца.

Скувани јечам додати у таву с месом и поврћем, добро измешати и кувати још 5 минута.

Послужити топло или хладно.

јечам
Фото: pexels/Ilustracija

2. Орзото с пилетином
 

Орзото је јело слично рижоту, али се уместо пиринча користи јечам. Храњивије је и савршено за летње дане.


Састојци:

200 г јечмене каше

300 г пилећих груди

1 главица црног лука

1 чен белог лука

1 тиквица

100 мл белог вина (опционо)

500 мл пилећег темељца

Маслиново уље

Пармезан, со, бибер, першун

Припрема:

Пилеће месо исецкати и кратко пропржити на уљу.

Додати ситно сецкани црни и бели лук, а затим нарезану тиквицу.

Када поврће омекша, додати јечам и кратко га пропржити са свиме.

Дегласирати вином (ако користите), затим постепено доливати темељац и крчкати око 30 минута, повремено мешајући.

На крају додати пармезан и свеже сецкани першун. Послужити топло.

јечам
Фото: pexels/Ilustracija

3. Вариво од јечма
Јечам сјајно иде у густа јела на кашику, попут овог варива. Одлично се комбинује с грашком, кромпиром, сланином или месом.


Састојци:

1 шоља јечма

2 кромпира

200 г грашка (свежеg или смрзнутог)

100 г сланине или сувог меса

1 црни лук

1 шаргарепа

Со, бибер, суви зачин

Ловоров лист

Маслиново уље

Припрема:

Јечам скувати у сланој води (или га додати сиров у вариво и продужити време кувања).

На уљу пропржити сланину, затим додати сецкани лук, шаргарепу и кромпир.

Долити воде и кувати око 10 минута, па додати грашак и јечам.

Додати зачине, ловор и наставити кување док све не омекша (укупно 30-40 минута).

Послужити топло, уз кисело млеко или јогурт.

Индекс.хр

Извор:
Индекс.хр
Пише:
Пошаљите коментар