ЗАБОРАВЉЕНА НАМИРНИЦА КОЈОМ СУ ГРЦИ ХРАНИЛИ СПОРТИСТЕ, А РИМЉАНИ ВОЈНИКЕ Доносимо три савршена и здрава рецепта
Кад помислите на јечам, вероватно вам прво падне на памет пиво. И не грешите: јечам је један од главних састојака многих пива. Али ова древна житарица заслужује далеко већу пажњу и у кухињи.
Јечам је преживео миленијуме с разлогом, јефтин је, заситан, нутритивно богат и одлично се слаже са поврћем, месом и летњим јелима која се могу припремити унапред и јести неколико дана. Ми га лети често користимо у разним комбинацијама од јечмене салате до брзих варива.
Храна за легионаре и олимпијце
Јечам је једна од најстаријих гајених житарица на свету користи се више од 10.000 година. Узгајао се у Месопотамији и старом Египту. Толико је био цењен да су га стари Грци давали спортистима као основну храну, а Римљани су њиме хранили своје легионаре.
У средњем веку, јечам је сматран храном сиромашних, док је пшеница била "резервисана за господу".
Данас се у исхрани најчешће користи ољуштени јечам, односно јечмена каша, јер се брже кува и мекша је за јело. Богат је влакнима, посебно бета-глуканима који помажу у снижавању холестерола и регулисању шећера у крви. Садржи и пристојну количину протеина, гвожђа, селена и магнезијума.
Још једна велика предност јечма је то што одлично упија укусе, савршено прима зачине, темељце и сокове из поврћа, што га чини идеалним за варива и летња јела из лонца. Када се скува, може стајати у фрижидеру неколико дана и остати једнако укусан, неки кажу чак и бољи!
Рецепти с јечмом:
1. Јечмена каша с ћуретином и празилуком
Када вам треба ручак за пола сата који ће заситити целу породицу, ово је прави избор. Можете користити и замрзнуто поврће, а јело је одлично и хладно.
Састојци:
200 г јечмене каше
300 г филеа од ћуретине
1 празилук
1 шаргарепа
Маслиново уље
Суви зачин, со, бибер
Биљни или пилећи темељац (по потреби)
Припрема:
Јечам опрати и ставити да се кува у сланој води око 20-25 минута (или према упутству на паковању).
На уљу пропржити ситно сечен празилук и шаргарепу, па додати комадиће ћуретине.
Када месо добије боју, додати зачине и по потреби мало темељца.
Скувани јечам додати у таву с месом и поврћем, добро измешати и кувати још 5 минута.
Послужити топло или хладно.
2. Орзото с пилетином
Орзото је јело слично рижоту, али се уместо пиринча користи јечам. Храњивије је и савршено за летње дане.
Састојци:
200 г јечмене каше
300 г пилећих груди
1 главица црног лука
1 чен белог лука
1 тиквица
100 мл белог вина (опционо)
500 мл пилећег темељца
Маслиново уље
Пармезан, со, бибер, першун
Припрема:
Пилеће месо исецкати и кратко пропржити на уљу.
Додати ситно сецкани црни и бели лук, а затим нарезану тиквицу.
Када поврће омекша, додати јечам и кратко га пропржити са свиме.
Дегласирати вином (ако користите), затим постепено доливати темељац и крчкати око 30 минута, повремено мешајући.
На крају додати пармезан и свеже сецкани першун. Послужити топло.
3. Вариво од јечма
Јечам сјајно иде у густа јела на кашику, попут овог варива. Одлично се комбинује с грашком, кромпиром, сланином или месом.
Састојци:
1 шоља јечма
2 кромпира
200 г грашка (свежеg или смрзнутог)
100 г сланине или сувог меса
1 црни лук
1 шаргарепа
Со, бибер, суви зачин
Ловоров лист
Маслиново уље
Припрема:
Јечам скувати у сланој води (или га додати сиров у вариво и продужити време кувања).
На уљу пропржити сланину, затим додати сецкани лук, шаргарепу и кромпир.
Долити воде и кувати око 10 минута, па додати грашак и јечам.
Додати зачине, ловор и наставити кување док све не омекша (укупно 30-40 минута).
Послужити топло, уз кисело млеко или јогурт.