TURSKI PASULJ KOJI SE JEDE OD JUTRA DO VEČERI! Nije klasičan, ali je toliko sočno jelo da ćete ga često praviti
Barbunya pilaki je turska verzija pečenog pasulja (engl. baked beans). Može se jesti od jutra do večeri i veoma je popularan u letnjim mesecima.
Radi se o šarenom pasulju koji se natopi preko noći, dopola se skuva u običnoj vodi, a zatim se kuva u umaku na bazi paradajza i začina.
Može se jesti od jutra do večeri i veoma je popularan u letnjim mesecima. Najčešće se služi kao predjelo ili meze sa seckanim svežim listićima peršuna i kriškama limuna.
Sastojci:
180 g suhog šarenog pasulja
2 šargarepe
2 veće paradajza
2 čena belog luka
1 crni luk
1 limun
1 kašika koncentrata paradajza
1 čajna kašičica šećera
so i biber po želji
maslinovo ulje
voda
svež peršun za posluživanje
Priprema:
Natopite pasulj u vodi veče pre pripreme jela.
Sutradan, ocedite pasulj i stavite ga da se kuva u lonac napunjen čistom vodom. Voda treba da bude dva do tri centimetra iznad zrna pasulja u loncu.
Kada voda provri, smanjite temperaturu na umerenu i kuvajte dok pasulj ne omekša – otprilike 30 minuta.
U većoj tavi zagrejte malo maslinovog ulja i na njemu propržite seckani crni luk i beli luk. Dinstajte ih zajedno oko dve do tri minute, dok povrće ne omekša.
Dodajte seckane šargarepe i dinstajte zajedno oko pet minuta.
Dodajte seckane paradajze, koncentrat paradajza, šećer, so i biber. Dobro promešajte.
Dodajte omekšani i ocedeni pasulj, pa podlijte sa 300 ml obične, čiste vode. Dinstajte sve zajedno uz povremeno mešanje oko pola sata, dok višak tečnosti ne ispari i pasulj se termički obradi do kraja.
Poslužite toplo sa seckanim belim lukom i kriškama svežeg limuna. Prijatno!
(Ona.rs/Punkufer)