ТУРСКИ ПАСУЉ КОЈИ СЕ ЈЕДЕ ОД ЈУТРА ДО ВЕЧЕРИ! Није класичан, али је толико сочно јело да ћете га често правити
Барбунyа пилаки је турска верзија печеног пасуља (енгл. baked beans). Може се јести од јутра до вечери и веома је популаран у летњим месецима.
Ради се о шареном пасуљу који се натопи преко ноћи, допола се скува у обичној води, а затим се кува у умаку на бази парадајза и зачина.
Може се јести од јутра до вечери и веома је популаран у летњим месецима. Најчешће се служи као предјело или мезе са сецканим свежим листићима першуна и кришкама лимуна.
Састојци:
180 г сухог шареног пасуља
2 шаргарепе
2 веће парадајза
2 чена белог лука
1 црни лук
1 лимун
1 кашика концентрата парадајза
1 чајна кашичица шећера
со и бибер по жељи
маслиново уље
вода
свеж першун за послуживање
Припрема:
Натопите пасуљ у води вече пре припреме јела.
Сутрадан, оцедите пасуљ и ставите га да се кува у лонац напуњен чистом водом. Вода треба да буде два до три центиметра изнад зрна пасуља у лонцу.
Када вода проври, смањите температуру на умерену и кувајте док пасуљ не омекша – отприлике 30 минута.
У већој тави загрејте мало маслиновог уља и на њему пропржите сецкани црни лук и бели лук. Динстајте их заједно око две до три минуте, док поврће не омекша.
Додајте сецкане шаргарепе и динстајте заједно око пет минута.
Додајте сецкане парадајзе, концентрат парадајза, шећер, со и бибер. Добро промешајте.
Додајте омекшани и оцедени пасуљ, па подлијте са 300 мл обичне, чисте воде. Динстајте све заједно уз повремено мешање око пола сата, док вишак течности не испари и пасуљ се термички обради до краја.
Послужите топло са сецканим белим луком и кришкама свежег лимуна. Пријатно!
(Она.рс/Пункуфер)