Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZABORAVITE NA DOSADAN BROKOLI Ovaj recept inspirisan Azijom biće hit vašeg nedeljnog ručka

22.06.2025. 15:30 15:38
Piše:
Izvor:
Plant Based
brokoli
Foto: Pixabay

Nedelja je savršen dan da usporimo tempo, posvetimo se sebi i pripremimo nešto jednostavno, a opet ukusno i hranljivo. Ako volite jela koja su bogata ukusom, a ne zahtevaju sate provedene u kuhinji, brokoli u azijskom stilu biće pravo otkriće.

Lagano pečen u rerni, pa obogaćen aromatičnom tečnošću od miso paste, belog luka i đumbira, ovako pripremljen brokoli bukvalno se topi u ustima. Savršen je prilog uz pirinač, tofu, nudle ili kao deo šarenog tanjira sa više biljnih jela.

Recept za karamelizovani brokoli

Sastojci:

  • 8 šolja cvetova brokolija
  • 2 kašike tostiranog susamovog ulja
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/3 šolje neslane povrtne supe (bujona)
  • 1 kašika bele miso paste
  • 2 veća čena belog luka, narendana
  • 1/2 kašičice svežeg rendanog đumbira
  • 1 kašičica neslađenog pirinčanog sirćeta
  • 3/4 kašičice čili ljuspica – opciono, za ljutkastu notu
  • 1/4 šolje seckanog mladog luka (ili crnog luka po želji)
  • susam za posipanje (opciono).

     

     

Priprema

Zagrejte rernu na 200°C. U metalni pleh ubacite cvetove brokolija, prelijte ih susamovim uljem, posolite i pobiberite. Dobro promešajte i pecite 15-20 minuta, dok brokoli ne omekša i ne dobije zlatno-smeđu boju na rubovima.

U međuvremenu, u maloj činiji umutite povrtni bujon, miso pastu, beli luk i đumbir. Nakon što se brokoli zapeče, prelijte ga ovom smesom i vratite u rernu na još 5-10 minuta, dok se tečnost skoro potpuno ne redukuje.

Završni dodaci

U posebnoj činijici pomešajte sirće i čili ljuspice (ako ih koristite), pa prelijte preko brokolija. Pospite seckanim mladim lukom i, po želji, malo susama.

 

 

Dodatni saveti

Ako nemate miso pastu, možete dodati malo tamarija ili soja sosa, ali koristite manje da ne bude preslano.

Umesto svežeg brokolija, možete koristiti zamrznut – samo je prvo odledite i dobro posušite.

Ako ne volite ljuto, slobodno izostavite čili ljuspice – i dalje ćete imati pun ukus zahvaljujući susamovom ulju, belom luku i miso pasti.

Ovo jelo može biti i osnova za „toplu salatu“ – dodajte edamame, šargarepu, tanke listiće kupusa ili krastavac.

Izvor:
Plant Based
Piše:
Pošaljite komentar
ZAPEČENA TESTENINA SA BROKOLIJEM I SIROM Obrok koji će i deca obožavati!
броколи

ZAPEČENA TESTENINA SA BROKOLIJEM I SIROM Obrok koji će i deca obožavati!

06.11.2024. 21:52 22:06
BRZ I PREUKUSAN RUČAK Gotov za samo 20 minuta; Probajte kremastu pastu s piletinom i brokolijem

BRZ I PREUKUSAN RUČAK Gotov za samo 20 minuta; Probajte kremastu pastu s piletinom i brokolijem

02.06.2024. 19:13 19:20
Klice brokolija imaju antikancerogeno dejstvo

Klice brokolija imaju antikancerogeno dejstvo

08.05.2023. 11:10 11:13