ЗАБОРАВИТЕ НА ДОСАДАН БРОКОЛИ Овај рецепт инспирисан Азијом биће хит вашег недељног ручка
Недеља је савршен дан да успоримо темпо, посветимо се себи и припремимо нешто једноставно, а опет укусно и хранљиво. Ако волите јела која су богата укусом, а не захтевају сате проведене у кухињи, броколи у азијском стилу биће право откриће.
Лагано печен у рерни, па обогаћен ароматичном течношћу од мисо пасте, белог лука и ђумбира, овако припремљен броколи буквално се топи у устима. Савршен је прилог уз пиринач, тофу, нудле или као део шареног тањира са више биљних јела.
Рецепт за карамелизовани броколи
Састојци:
- 8 шоља цветова броколија
- 2 кашике тостираног сусамовог уља
- 1/4 кашичице соли
- 1/4 кашичице бибера
- 1/3 шоље неслане повртне супе (бујона)
- 1 кашика беле мисо пасте
- 2 већа чена белог лука, нарендана
- 1/2 кашичице свежег ренданог ђумбира
- 1 кашичица неслађеног пиринчаног сирћета
- 3/4 кашичице чили љуспица – опционо, за љуткасту ноту
- 1/4 шоље сецканог младог лука (или црног лука по жељи)
-
сусам за посипање (опционо).
Припрема
Загрејте рерну на 200°C. У метални плех убаците цветове броколија, прелијте их сусамовим уљем, посолите и побиберите. Добро промешајте и пеците 15-20 минута, док броколи не омекша и не добије златно-смеђу боју на рубовима.
У међувремену, у малој чинији умутите повртни бујон, мисо пасту, бели лук и ђумбир. Након што се броколи запече, прелијте га овом смесом и вратите у рерну на још 5-10 минута, док се течност скоро потпуно не редукује.
Завршни додаци
У посебној чинијици помешајте сирће и чили љуспице (ако их користите), па прелијте преко броколија. Поспите сецканим младим луком и, по жељи, мало сусама.
Додатни савети
Ако немате мисо пасту, можете додати мало тамарија или соја соса, али користите мање да не буде преслано.
Уместо свежег броколија, можете користити замрзнут – само је прво одледите и добро посушите.
Ако не волите љуто, слободно изоставите чили љуспице – и даље ћете имати пун укус захваљујући сусамовом уљу, белом луку и мисо пасти.
Ово јело може бити и основа за „топлу салату“ – додајте едамаме, шаргарепу, танке листиће купуса или краставац.