clear sky
19°C
23.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2112
usd
101.6752
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗАБОРАВИТЕ НА ДОСАДАН БРОКОЛИ Овај рецепт инспирисан Азијом биће хит вашег недељног ручка

22.06.2025. 15:30 15:38
Пише:
Извор:
Plant Based
brokoli
Фото: Pixabay

Недеља је савршен дан да успоримо темпо, посветимо се себи и припремимо нешто једноставно, а опет укусно и хранљиво. Ако волите јела која су богата укусом, а не захтевају сате проведене у кухињи, броколи у азијском стилу биће право откриће.

Лагано печен у рерни, па обогаћен ароматичном течношћу од мисо пасте, белог лука и ђумбира, овако припремљен броколи буквално се топи у устима. Савршен је прилог уз пиринач, тофу, нудле или као део шареног тањира са више биљних јела.

Рецепт за карамелизовани броколи

Састојци:

  • 8 шоља цветова броколија
  • 2 кашике тостираног сусамовог уља
  • 1/4 кашичице соли
  • 1/4 кашичице бибера
  • 1/3 шоље неслане повртне супе (бујона)
  • 1 кашика беле мисо пасте
  • 2 већа чена белог лука, нарендана
  • 1/2 кашичице свежег ренданог ђумбира
  • 1 кашичица неслађеног пиринчаног сирћета
  • 3/4 кашичице чили љуспица – опционо, за љуткасту ноту
  • 1/4 шоље сецканог младог лука (или црног лука по жељи)
  • сусам за посипање (опционо).

     

     

Припрема

Загрејте рерну на 200°C. У метални плех убаците цветове броколија, прелијте их сусамовим уљем, посолите и побиберите. Добро промешајте и пеците 15-20 минута, док броколи не омекша и не добије златно-смеђу боју на рубовима.

У међувремену, у малој чинији умутите повртни бујон, мисо пасту, бели лук и ђумбир. Након што се броколи запече, прелијте га овом смесом и вратите у рерну на још 5-10 минута, док се течност скоро потпуно не редукује.

Завршни додаци

У посебној чинијици помешајте сирће и чили љуспице (ако их користите), па прелијте преко броколија. Поспите сецканим младим луком и, по жељи, мало сусама.

 

 

Додатни савети

Ако немате мисо пасту, можете додати мало тамарија или соја соса, али користите мање да не буде преслано.

Уместо свежег броколија, можете користити замрзнут – само је прво одледите и добро посушите.

Ако не волите љуто, слободно изоставите чили љуспице – и даље ћете имати пун укус захваљујући сусамовом уљу, белом луку и мисо пасти.

Ово јело може бити и основа за „топлу салату“ – додајте едамаме, шаргарепу, танке листиће купуса или краставац.

Извор:
Plant Based
Пише:
Пошаљите коментар
ЗАПЕЧЕНА ТЕСТЕНИНА СА БРОКОЛИЈЕМ И СИРОМ Оброк који ће и деца обожавати!
броколи

ЗАПЕЧЕНА ТЕСТЕНИНА СА БРОКОЛИЈЕМ И СИРОМ Оброк који ће и деца обожавати!

06.11.2024. 21:52 22:06
БРЗ И ПРЕУКУСАН РУЧАК Готов за само 20 минута; Пробајте кремасту пасту с пилетином и броколијем

БРЗ И ПРЕУКУСАН РУЧАК Готов за само 20 минута; Пробајте кремасту пасту с пилетином и броколијем

02.06.2024. 19:13 19:20
Клице броколија имају антиканцерогено дејство

Клице броколија имају антиканцерогено дејство

08.05.2023. 11:10 11:13