Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZAŠTO JAPANKE NIKADA NE KUBURE SA VIŠKOM KILOGRAMA? Tajna je u jednom sastojku koji REDOVNO stavljaju na tanjir, a OVO gotovo nikada ne jedu!

29.10.2025. 19:57 20:07
Piše:
Izvor:
sensa.rs/Dnevnik
да
Foto: freepik, ilustracija

Zašto se Japanke ne goje? Fokusiraju se na jedan nutrijent i nikada na njihovom tanjiru nećete videti jednu vrtu mesa.

Savremeni način života donosi jedan veliki problem - prekomernu težinu iligojaznost, i taj trend nastavlja da raste. Način život se promenio, ljudi jedu sve brže i brže, ishrana postaje sve više prerađena, a fizička aktivnost često pada u drugi plan.

Kao rezultat toga, sve je teže održati zdravu figuru i stabilnu telesnu težinu. Vredi pažljivije pogledati nacije koje su odavno poznate po vitkosti u svim dobima – a Japan i Japanke su jedan od najboljih primera za to.

Japanski balans

Japanke odavno privlače pažnju istraživača i dijetetičara. Statistički gledano, Japanke imaju jednu od najnižih stopa gojaznosti na svetu – manje od pet procenata stanovništva bori se sa viškom kilograma. Poređenja radi, u Evropi je ta brojka čak 20-25 odsto. 

да
Foto: freepik, ilustracija

Sve više muškaraca i žena ima prekomernu težinu, a mnogo njih je gojazno. Rezultate ne treba pripisivati isključivo genetici. Svakodnevne greške u ishrani i nedostatak vežbanja su glavni krivci. Vredi se inspirisati japanskim navikama, koje se lako mogu primeniti u domaćim trpezarijama.

Ključni sastojak u japanskoj ishrani

Sveži proizvodi igraju ogromnu ulogu u japanskoj kuhinji, sa obiljem povrća. Jedan od ključnih sastojaka, međutim, jeste protein - prisutan u skoro svakom obroku. Njegovi izvori su mnogo lakši od onih popularnih u zapadnoj kuhinji.

Japanke biraju ribu, morske plodove, tofu, jaja, soju i fermentisanu hranu, koja obezbeđuje visokokvalitetne proteine bez visokog sadržaja zasićenih masti. Crveno meso, na primer, koje je i dalje omiljeno među gurmanima kod nas, retko se pojavljuje na njihovim tanjirima.

Osnova vitke figure

Značaj uključivanja proteina u ishranu ne treba povezivati samo sa profesionalnim sportistima. Ovaj hranljivi sastojak ili makronutrijent ne samo da pomaže u izgradnji mišićne mase već je i štiti tokom gubitka težine. Telo se može fokusirati na sagorevanje masti, što je primarni cilj tokom gubitka težine.

да
Foto: freepik, ilustracija

Pored toga, proteini imaju blagotvorno dejstvo na metabolizam. Njihovo varenje zahteva više energije od tela, pa telo sagoreva dodatne kalorije. Takođe je važno zapamtiti da oni povećavaju osećaj sitosti, ljudi ređe posežu za grickalicama i pomisao na drugi obrok ne zaokuplja im misli tako brzo nakon što ustanu od stola.

Japanci izbegavaju crveno meso u ishrani i jedu puno kiselih namirnica.

Japanski balans

Jedan od temelja zdravog načina života u Japanu jeste princip hara hači bu, koji se može sažeti kao jedan savet: jedite dok ne budete siti 80 odsto. Ova filozofija potiče sa Okinave, ostrva poznatog po dugovečnosti i zdravlju svojih stanovnika.

Zahvaljujući tome, Japanke izbegavaju prejedanje, a njihova tela imaju vremena da registruju unos hrane i osećaju se sito sitima.

Japanski princip hara hači bu štiti od prejedanja i prekomernog unosa kalorija. Istovremeno, ne podrazumeva žrtve ili stalnu glad. Čini se da je to idealan način za postizanje prirodno vitke figure – Japanke konzumiraju oko 1.900 kalorija dnevno.

Sporo, pažljivo jedenje i slušanje potreba vašeg tela jeste ključ za izgradnju zdravih navika i to što nikada nemaju višak kilograma.

Izvor:
sensa.rs/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar