Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

INTERVJU

SRPKINJE OBOŽAVAJU I NJEGA I NJEGOVE RECEPTE, a kroz TV šou BUDI SVA ČULA (VIDEO) Grčki kuvar Akis Petrecikis OSVOJIO I SRBIJU, pa priznao: „Beograd me inspiriše da kuvam jednostavnije”

31.05.2025. 18:00 18:00
Izvor:
Dnevnik
1
Foto: 24 Kitchen / Promo

Kulinarska emisija „Pecite sa Akisom”, koja slavi lepotu pečenja kroz mirise mediterana, teksture testa i punoću ukusa, emituje se na kanalu 24Kitchen svakog utorka od 13 časova.

Vrhunski grčki kuvar Akis Petrecikis, internacionalno priznato lice moderne kuhinje, u svakoj epizodi emisije priprema dve slasne kreacije - jednu tradicionalnu, drugu savremeniju, ali uvek sa jedinstvenim potpisom. Njegovi recepti nisu samo uputstva - oni su omaž tradiciji, preciznosti i lepoti. Vizuelno impresivne torte, rustični hlebovi, tanjiri preliveni sirupima i začinima - svaki kadar zrači toplinom juga i elegancijom dobrog ukusa. Svi koji vole opuštene trenutke, dobre recepte i hranu koja budi emocije - uz Akisa će sasvim sigurno poželeti da peku svakog dana. 

1
Foto: 24 Kitchen / Promo

Akisova harizma je jednako važan sastojak kao što su brašno i kvasac. Šarm, sigurnost u pokretu, promišljenost u svakom začinu - sve to čini da se osećamo kao da kuvanje nije obaveza, već ritual. Kamera ga voli, a i publika. Akis se proslavio pobedom u kulinarskom takmičenju „MasterChef”, a zatim izgradio brend koji spaja jednostavnost i visoku estetiku. Njegove knjige su bestseleri, a Instagram profil pun kulinarske inspiracije. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

U okviru promocije nove emisije „Pecite sa Akisom” Petrecikis je nedavno boravio u Beogradu, gde je u jednom tržnom centru za sve posetioce pripremao specijalitete grčke kuhinje i doneo duh Mediterana, ali i otkrio neke od tajni njegovih ukusnih delicija, po kojima je daleko poznat. Tom prilikom u kratkom razgovoru za „Dnevnikov” TV magazin poznati grčki kuvar otkrio je da li je prvi put u Beogradu i kakvi su njegovi utisci o srpskoj hrani.  

– Nisam prvi put u Srbiji. Boravio sam ovde i pre mesec dana. Snimao sam jednu epizodu o Beogradu za moj novi putopisni šou - „Akis' Food Tour 24”. Ostao sam pet dana i stvarno mi se dopalo, tako da mi je ovo zapravo drugi put ovde. I ova emisija se već prikazuje, ali nova sezona, u okviru koje ćete imati priliku da gledate i epizodu o Beogradu, biće na programu verovatno u septembru. 

1
Foto: 24 Kitchen / Promo

Čime vas je Beograd inspirisao da kuvate i snimate baš ovde?

– Mislim da Beograd inspiriše svakoga da kuva jednostavnije. Ja volim skromnu kuhinju, kuvanje sa običnim, svakodnevnim sastojcima, jer tada moraš više da se potrudiš oko hrane. Lako je napraviti dobar obrok za porodicu ili decu ako kupiš skupe sastojke. Ali, ako imaš ograničen budžet onda moraš da uložiš trud - i to je ono što se ovde u Beogradu i dešava.

Da li ste prošli put, ali i sada, imali priliku da probate neke srpske specijalitete?

– Da, probao sam sve! (smeh)

Šta vam se posebno dopalo? 

– Ajvar. To je najbolja stvar ikada. Ukusan je i poseban, zato mi se i dopao.  

Šta biste rekli - ima li srpska kuhinja sličnosti sa grčkom?

– Da, da, ima mnogo sličnosti. Kuvamo na sličan način, samo što mi koristimo više ribe i povrća nego vi. To je, verujem, jedina razlika.

Jesu li vas Beograd i srpska kuhinja inspirisali da se vratite ovde i možda napravite čitav jedan TV serijal o našim specijalitetima, ljudima?

– Zašto da ne! Ako budem imao dobar razlog, rado bih došao. Razmisliću o tome. Ali, morao bih tada da povedem i porodicu sa sobom da i oni uživaju u vašim specijalitetima (smeh). 

1
Foto: 24 Kitchen / Promo

U Srbiji je veoma popularna vaša emisija „Pecite sa Akisom”, što potvrđuje i veliki broj ljudi koji je došao da vas upozna? Šta gledaoci mogu da očekuju od ovog kulinarskog šou programa? 

– Već smo dali „Dizniju” 20 epizoda, a još 20 je u pripremi. Hvala Bogu, uskoro će biti dostupne i onlajn za gledanje, a do tada mogu da ih prate putem kanala 24Kitchen. Definitivno ih očekuje mnogo recepata u ovoj emisiji. Iako se ona fokusira na pečenje, zapravo mi kuvamo jela iz celog sveta. To su recepti koje može da prati svaki Srbin - sve sastojke možete naći u običnom supermarketu. Verujem da će sezona biti vrlo korisna. A možda snimimo i još.

Mislite li da je važno da tokom kuvanja ljudima prenesete ne samo recept, već i emociju?

– Najbolja hrana je uvek ona koju pripremaš po receptu svoje bake ili majke. Jer nije stvar u receptu, već u ljudima koje zamišljaš dok kuvaš. Zato je važno kuvati za porodicu i bliske prijatelje - tada hrana zaista postaje najbolja i najukusnija.

Šta vi najviše volite da kuvate za svoju porodicu?

– Zavisi od trenutka, od godišnjeg doba, od mnogo toga. Nikada ne kuvam isto - uvek menjam recepte.

Nikada više u rijaliti! 

Slavu i prepoznatljivost stekli ste kada ste pobednili u grčkom „Masterchef”-u pre 15 godina. Da li biste u uslovima današnje televizije ponovili to iskustvo i možda ponovo učestvovali u nekom kulinarskom takmičenju? 

– Kao takmičar? Ne. Imam 41 godinu, a takve stvari radiš kad si mlad i želiš da testiraš sebe. Ne osuđujem nikoga, naravno, može se učestvovati u jednom takvom formatu u bilo kom uzrastu, ali meni to više nije potrebno. Ne bih ponovo bio takmičar u nekom rijaliti šouu.

 

Rekli ste jednom da je kuvanje za vas uvek povezano sa emocijama. Da li postoji miris ili ukus koji vam budi neke posebne uspomene i emocije?

– Mnogo njih. Pite iz mog detinjstva, sveže ispečen hleb... To su mirisi koje nikada ne zaboravljam. Verujem da je hleb najposebnija namirnica na stolu - i najteža za pripremu. Zato volim emisiju „Pecite sa Akisom”. 

Koji su vam planovi za budućnost?

– Nemam više planove. Sve radim spontano. Sad imam dvoje dece - oni će praviti planove umesto mene (smeh). 

Vladimir Bijelić

 

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar