ИНТЕРВЈУ
СРПКИЊЕ ОБОЖАВАЈУ И ЊЕГА И ЊЕГОВЕ РЕЦЕПТЕ, а кроз ТВ шоу БУДИ СВА ЧУЛА (ВИДЕО) Грчки кувар Акис Петрецикис ОСВОЈИО И СРБИЈУ, па признао: „Београд ме инспирише да кувам једноставније”
Кулинарска емисија „Пеците са Акисом”, која слави лепоту печења кроз мирисе медитерана, текстуре теста и пуноћу укуса, емитује се на каналу 24Kitchen сваког уторка од 13 часова.
Врхунски грчки кувар Акис Петрецикис, интернационално признато лице модерне кухиње, у свакој епизоди емисије припрема две сласне креације - једну традиционалну, другу савременију, али увек са јединственим потписом. Његови рецепти нису само упутства - они су омаж традицији, прецизности и лепоти. Визуелно импресивне торте, рустични хлебови, тањири преливени сирупима и зачинима - сваки кадар зрачи топлином југа и елеганцијом доброг укуса. Сви који воле опуштене тренутке, добре рецепте и храну која буди емоције - уз Акиса ће сасвим сигурно пожелети да пеку сваког дана.
Акисова харизма је једнако важан састојак као што су брашно и квасац. Шарм, сигурност у покрету, промишљеност у сваком зачину - све то чини да се осећамо као да кување није обавеза, већ ритуал. Камера га воли, а и публика. Акис се прославио победом у кулинарском такмичењу „MasterChef”, а затим изградио бренд који спаја једноставност и високу естетику. Његове књиге су бестселери, а Инстаграм профил пун кулинарске инспирације.
У оквиру промоције нове емисије „Пеците са Акисом” Петрецикис је недавно боравио у Београду, где је у једном тржном центру за све посетиоце припремао специјалитете грчке кухиње и донео дух Медитерана, али и открио неке од тајни његових укусних делиција, по којима је далеко познат. Том приликом у кратком разговору за „Дневников” ТВ магазин познати грчки кувар открио је да ли је први пут у Београду и какви су његови утисци о српској храни.
– Нисам први пут у Србији. Боравио сам овде и пре месец дана. Снимао сам једну епизоду о Београду за мој нови путописни шоу - „Akis' Food Tour 24”. Остао сам пет дана и стварно ми се допало, тако да ми је ово заправо други пут овде. И ова емисија се већ приказује, али нова сезона, у оквиру које ћете имати прилику да гледате и епизоду о Београду, биће на програму вероватно у септембру.
Чиме вас је Београд инспирисао да кувате и снимате баш овде?
– Мислим да Београд инспирише свакога да кува једноставније. Ја волим скромну кухињу, кување са обичним, свакодневним састојцима, јер тада мораш више да се потрудиш око хране. Лако је направити добар оброк за породицу или децу ако купиш скупе састојке. Али, ако имаш ограничен буџет онда мораш да уложиш труд - и то је оно што се овде у Београду и дешава.
Да ли сте прошли пут, али и сада, имали прилику да пробате неке српске специјалитете?
– Да, пробао сам све! (смех)
Шта вам се посебно допало?
– Ајвар. То је најбоља ствар икада. Укусан је и посебан, зато ми се и допао.
Шта бисте рекли - има ли српска кухиња сличности са грчком?
– Да, да, има много сличности. Кувамо на сличан начин, само што ми користимо више рибе и поврћа него ви. То је, верујем, једина разлика.
Јесу ли вас Београд и српска кухиња инспирисали да се вратите овде и можда направите читав један ТВ серијал о нашим специјалитетима, људима?
– Зашто да не! Ако будем имао добар разлог, радо бих дошао. Размислићу о томе. Али, морао бих тада да поведем и породицу са собом да и они уживају у вашим специјалитетима (смех).
У Србији је веома популарна ваша емисија „Пеците са Акисом”, што потврђује и велики број људи који је дошао да вас упозна? Шта гледаоци могу да очекују од овог кулинарског шоу програма?
– Већ смо дали „Дизнију” 20 епизода, а још 20 је у припреми. Хвала Богу, ускоро ће бити доступне и онлајн за гледање, а до тада могу да их прате путем канала 24Kitchen. Дефинитивно их очекује много рецепата у овој емисији. Иако се она фокусира на печење, заправо ми кувамо јела из целог света. То су рецепти које може да прати сваки Србин - све састојке можете наћи у обичном супермаркету. Верујем да ће сезона бити врло корисна. А можда снимимо и још.
Мислите ли да је важно да током кувања људима пренесете не само рецепт, већ и емоцију?
– Најбоља храна је увек она коју припремаш по рецепту своје баке или мајке. Јер није ствар у рецепту, већ у људима које замишљаш док куваш. Зато је важно кувати за породицу и блиске пријатеље - тада храна заиста постаје најбоља и најукуснија.
Шта ви највише волите да кувате за своју породицу?
– Зависи од тренутка, од годишњег доба, од много тога. Никада не кувам исто - увек мењам рецепте.
Никада више у ријалити!
Славу и препознатљивост стекли сте када сте победнили у грчком „Masterchef”-у пре 15 година. Да ли бисте у условима данашње телевизије поновили то искуство и можда поново учествовали у неком кулинарском такмичењу?
– Као такмичар? Не. Имам 41 годину, а такве ствари радиш кад си млад и желиш да тестираш себе. Не осуђујем никога, наравно, може се учествовати у једном таквом формату у било ком узрасту, али мени то више није потребно. Не бих поново био такмичар у неком ријалити шоуу.
Рекли сте једном да је кување за вас увек повезано са емоцијама. Да ли постоји мирис или укус који вам буди неке посебне успомене и емоције?
– Много њих. Пите из мог детињства, свеже испечен хлеб... То су мириси које никада не заборављам. Верујем да је хлеб најпосебнија намирница на столу - и најтежа за припрему. Зато волим емисију „Пеците са Акисом”.
Који су вам планови за будућност?
– Немам више планове. Све радим спонтано. Сад имам двоје деце - они ће правити планове уместо мене (смех).
Владимир Бијелић