VRUĆINE UMEJU DA DONESU BOLESTI KOJE SE PRENOSE HRANOM! Evo kojih 6 simptoma ukazuju na trovanje!
Vremenske prilike, visoke temperature, način čuvanja i pripreme hrane, higijena tokom pripreme hrane… samo su neki od faktora zbog kojih se leti javljaju bolesti koje se prenose hranom
Bolesti koje se prenose hranom češće su tokom leta zbog nekoliko faktora koje se dovode u vezu sa spoljašnjom temperaturom, rukovanjem hranom i povećanim aktivnostima na otvorenom. Kako bi se sprečile bolesti koje se prenose hranom, neophodno je da se poštuju propisana pravila i praksa rukovanja hranom, skladištenja i higijene, što posebno važi za letnje mesece.
Bolesti koje se prenose hranom su najčešće 3 vrste infekcija
Tokom leta, zbog visokih temperatura i nepravilnog skladištenja hrane, povećava se rizik od bolesti koje se prenose hranom ili trovanje hranom.
Bakterijske infekcije
Najčešći uzroci bolesti tokom leta su:
• Salmoneloza – izvor su sirova jaja, piletina, nedovoljno termički obrađena hrana, majonez, mlečni proizvodi, a simptomi: dijareja, povraćanje, bolovi u stomaku, povišena temperatura.
• Kampilobakterioza – bakterijska infekcija koja se dobija iz sirove ili nedovoljno pečene piletine, kontaminiranog mleka i vode. Simptomi su bolovi u stomaku, krvava dijareja, mučnina, temperatura.
• Listerioza se dobija preko nepasterizovanog mleka i sira, gotove hrane, hladnog mesa. Posebno je opasna za trudnice, starije i osobe oslabljenog imuniteta.
• Escherichia coli najčešće se dobija zbog mlevenog mesa i nepravilno opranog povrća i voća. Simptomi su jaka dijareja, često sa vidljim tragovima krvi, grčevi.
Virusne infekcije
• Norovirus – izvori ove virusne infekcije su kontaminirana voda, školjke, neprana hrana, a simptomi su povraćanje, dijareja i bol u stomaku.
• Hepatitis A dobija se zbog kontaminirane vode, školjki, neopranih ruku. Simptomi koji ukazuju na umor, bol u jetri, žutica.
Parazitske infekcije
• Giardijaza je parazitska infekcija koje se dobija iz kontaminirane vode i hrane, a prepoznacije se po nadimanju, dijareji i gasovima.
• Toksoplazmoza je parazitska infekcija koja se dobija zbog sirovog mesa i kontaminiranih ruku i posebno je opasna za trudnice.
Zašto bolesti koje se prenose hranom „haraju“ leti
Vremenske prilike, visoke temperature, način čuvanja i pripreme hrane, higijena tokom pripreme hrane… samo su neki od faktora zbog kojih se javljaju bolesti koje se prenose hranom.
Visoke temperature: Toplo vreme ubrzava razvoj bakterija, virusa i parazita u hrani. Patogeni poput salmonele i ešerihije koli napreduju na temperaturama iznad 4°C, što olakšava kontaminaciju hrane ako se ne skladišti pravilno.
Nepravilno rukovanje hranom: Leto često obiluje aktivnostima na otvorenom poput roštilja i piknika, gde se hrana možda ne čuva na bezbednim temperaturama. Ostaci hrane ostavljeni predugo na suncu mogu da postanu leglo bakterija.
Povećan rizik od kontaminacije: Vrućine povećavaju rizik od unakrsne kontaminacije, jer hrana može da bude izložena prljavštini, insektima ili nepravilnom pranju tokom pripreme i skladištenja hrane.
Viša vlažnost: Vlažni uslovi mogu da prouzrokuju brže kvarenje hrane, što olakšava razvoj bakterija na nepravilno skladištenoj hrani.
Simptomi trovanja hranom
Trovanje hranom (bolest koja se prenosi hranom) uzrokovano je bakterijama ili virusima koji se nalaze u namirnicama. Većinu trovanja hranom uzrokuje konzumiranje hrane koja sadrži određene vrste bakterija ili virusa. Kada jedemo takvu hranu, bakterije nastavljaju da se razvijaju u našem digestivnom traktu i to uzrokuje infekciju.
Simptomi trovanja hranom često izgledaju kao stomačni grip (gastroenteritis) te mnogi ljudi sa blagim oblikom misle da imaju stomačni grip ili virus.
Simptomi trovanja hranom zavise od vrste bakterije koja je izazvala bolest. Sve vrste trovanja hranom izazivaju dijareju i to je ujedno i prvi simptom tog stanja, a ostali znaci infekcije su:
• Grčevi u stomaku
• Bol u stomaku
• Krvava stolica
• Gubitak apetita
• Mučnina i povraćanje
• Temperatura.