ВРУЋИНЕ УМЕЈУ ДА ДОНЕСУ БОЛЕСТИ КОЈЕ СЕ ПРЕНОСЕ ХРАНОМ! Ево којих 6 симптома указују на тровање!
Временске прилике, високе температуре, начин чувања и припреме хране, хигијена током припреме хране… само су неки од фактора због којих се лети јављају болести које се преносе храном
Болести које се преносе храном чешће су током лета због неколико фактора које се доводе у везу са спољашњом температуром, руковањем храном и повећаним активностима на отвореном. Како би се спречиле болести које се преносе храном, неопходно је да се поштују прописана правила и пракса руковања храном, складиштења и хигијене, што посебно важи за летње месеце.
Болести које се преносе храном су најчешће 3 врсте инфекција
Током лета, због високих температура и неправилног складиштења хране, повећава се ризик од болести које се преносе храном или тровање храном.
Бактеријске инфекције
Најчешћи узроци болести током лета су:
• Салмонелоза – извор су сирова јаја, пилетина, недовољно термички обрађена храна, мајонез, млечни производи, а симптоми: дијареја, повраћање, болови у стомаку, повишена температура.
• Кампилобактериоза – бактеријска инфекција која се добија из сирове или недовољно печене пилетине, контаминираног млека и воде. Симптоми су болови у стомаку, крвава дијареја, мучнина, температура.
• Листериоза се добија преко непастеризованог млека и сира, готове хране, хладног меса. Посебно је опасна за труднице, старије и особе ослабљеног имунитета.
• Есцхерицхиа цоли најчешће се добија због млевеног меса и неправилно опраног поврћа и воћа. Симптоми су јака дијареја, често са видљим траговима крви, грчеви.
Вирусне инфекције
• Норовирус – извори ове вирусне инфекције су контаминирана вода, шкољке, непрана храна, а симптоми су повраћање, дијареја и бол у стомаку.
• Хепатитис А добија се због контаминиране воде, шкољки, неопраних руку. Симптоми који указују на умор, бол у јетри, жутица.
Паразитске инфекције
• Гиардијаза је паразитска инфекција које се добија из контаминиране воде и хране, а препознације се по надимању, дијареји и гасовима.
• Токсоплазмоза је паразитска инфекција која се добија због сировог меса и контаминираних руку и посебно је опасна за труднице.
Зашто болести које се преносе храном „харају“ лети
Временске прилике, високе температуре, начин чувања и припреме хране, хигијена током припреме хране… само су неки од фактора због којих се јављају болести које се преносе храном.
Високе температуре: Топло време убрзава развој бактерија, вируса и паразита у храни. Патогени попут салмонеле и ешерихије коли напредују на температурама изнад 4°Ц, што олакшава контаминацију хране ако се не складишти правилно.
Неправилно руковање храном: Лето често обилује активностима на отвореном попут роштиља и пикника, где се храна можда не чува на безбедним температурама. Остаци хране остављени предуго на сунцу могу да постану легло бактерија.
Повећан ризик од контаминације: Врућине повећавају ризик од унакрсне контаминације, јер храна може да буде изложена прљавштини, инсектима или неправилном прању током припреме и складиштења хране.
Виша влажност: Влажни услови могу да проузрокују брже кварење хране, што олакшава развој бактерија на неправилно складиштеној храни.
Симптоми тровања храном
Тровање храном (болест која се преноси храном) узроковано је бактеријама или вирусима који се налазе у намирницама. Већину тровања храном узрокује конзумирање хране која садржи одређене врсте бактерија или вируса. Када једемо такву храну, бактерије настављају да се развијају у нашем дигестивном тракту и то узрокује инфекцију.
Симптоми тровања храном често изгледају као стомачни грип (гастроентеритис) те многи људи са благим обликом мисле да имају стомачни грип или вирус.
Симптоми тровања храном зависе од врсте бактерије која је изазвала болест. Све врсте тровања храном изазивају дијареју и то је уједно и први симптом тог стања, а остали знаци инфекције су:
• Грчеви у стомаку
• Бол у стомаку
• Крвава столица
• Губитак апетита
• Мучнина и повраћање
• Температура.