MOĆNA BILJKA PROTIV 200 BOLESTI Sve o lekovitim svojstvima
Poznata pod imenima poput „zeleno zlato“ i „čudesno drvo“, moringa je biljka koja se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini širom Južne Amerike, Azije i Afrike.
Njeno bogatstvo nutrijentima i širok spektar lekovitih svojstava čine je dragocenim dodatkom ishrani.
Poreklo vodi iz Indije, a gotovo svaki njen deo lišće, seme, plod i koren ima praktičnu primenu u ishrani, medicini, pa čak i kozmetici. Najčešće se koristi u obliku praha, koji je jednostavan za konzumaciju i lako se kombinuje sa raznim vrstama hrane.
Moringa je bogata vitaminima A, C, B2 i B6, a takođe sadrži značajne količine magnezijuma i gvožđa. Njena lekovita svojstva su brojna – deluje antivirusno, protivupalno, antidepresivno i antigljivično.
Ova biljka pomaže u snižavanju krvnog pritiska i holesterola, stabilizuje raspoloženje, pozitivno utiče na zdravlje srca, kosti i jetre, poboljšava varenje i ima protivupalno dejstvo. U zemljama njenog porekla veruje se da pomaže kod više od 200 različitih zdravstvenih tegoba.
U svakodnevnoj ishrani prah moringe može se dodavati u zelene smutije, zdrave hlebove, energetske štanglice, ali i u razne obroke potaže, salate, humus, gvakamole ili namaz od avokada.
Ipak, treba biti oprezan. Zbog svog laksativnog efekta, preporučuje se umeren unos od pola do jedne kašičice dnevno. Takođe, trudnice i dojilje ne bi trebalo da je koriste, jer u određenim slučajevima može izazvati neželjene efekte.