МОЋНА БИЉКА ПРОТИВ 200 БОЛЕСТИ Све о лековитим својствима
Позната под именима попут „зелено злато“ и „чудесно дрво“, моринга је биљка која се вековима користи у традиционалној медицини широм Јужне Америке, Азије и Африке.
Њено богатство нутријентима и широк спектар лековитих својстава чине је драгоценим додатком исхрани.
Порекло води из Индије, а готово сваки њен део лишће, семе, плод и корен има практичну примену у исхрани, медицини, па чак и козметици. Најчешће се користи у облику праха, који је једноставан за конзумацију и лако се комбинује са разним врстама хране.
Моринга је богата витаминима А, Ц, Б2 и Б6, а такође садржи значајне количине магнезијума и гвожђа. Њена лековита својства су бројна – делује антивирусно, противупално, антидепресивно и антигљивично.
Ова биљка помаже у снижавању крвног притиска и холестерола, стабилизује расположење, позитивно утиче на здравље срца, кости и јетре, побољшава варење и има противупално дејство. У земљама њеног порекла верује се да помаже код више од 200 различитих здравствених тегоба.
У свакодневној исхрани прах моринге може се додавати у зелене смутије, здраве хлебове, енергетске штанглице, али и у разне оброке потаже, салате, хумус, гвакамоле или намаз од авокада.
Ипак, треба бити опрезан. Због свог лаксативног ефекта, препоручује се умерен унос од пола до једне кашичице дневно. Такође, труднице и дојиље не би требало да је користе, јер у одређеним случајевима може изазвати нежељене ефекте.