NAJUKUSNIJE VANILICE KOJE SE TOPE U USTIMA Starinski recept
Vanilice su omiljeni sitni kolač u Srbiji, a njihova popularnost ne jenjava ni danas.
Često se prave za praznike, slavlja i posebne goste, a svojom jednostavnošću i savršenim ukusom osvojile su i međunarodnu publiku. Uostalom, vanilice su proglašene za jedan od najboljih sitnih kolača na svetu!
Ako ih još niste pravili, ovo je pravi recept koji ćete poželeti da sačuvate.
Sastojci:
200 g masti
3 kašike kristal šećera
1 jaje
1 žumance
Sok od pola limuna
Rendana kora jednog limuna
450 g brašna
2 kesice vanilin šećera
250 g šećera u prahu
250 g džema od šljiva (ili po izboru)
Priprema:
Umutite mast sa šećerom, zatim dodajte jaje, žumance, limunov sok i koricu limuna.
Dodajte brašno i zamesite glatko testo.
Testo razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, modlom vadite oblike i ređajte ih na podmazan pleh.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne dobiju zlatnu boju.
Kada se ohlade, spajajte ih džemom i valjajte u mešavinu prah šećera i vanilin šećera.
Ove vanilice nisu samo poslastica, one su i deo naše kulinarske tradicije, često povezane s praznicima, gostoprimstvom i porodičnim okupljanjima.