broken clouds
28°C
01.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2105
usd
103.2874
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАЈУКУСНИЈЕ ВАНИЛИЦЕ КОЈЕ СЕ ТОПЕ У УСТИМА Старински рецепт

27.05.2025. 14:12 14:37
Пише:
Извор:
Крстарица
vanilice
Фото: pixabay

Ванилице су омиљени ситни колач у Србији, а њихова популарност не јењава ни данас.

Често се праве за празнике, славља и посебне госте, а својом једноставношћу и савршеним укусом освојиле су и међународну публику. Уосталом, ванилице су проглашене за један од најбољих ситних колача на свету!

Ако их још нисте правили, ово је прави рецепт који ћете пожелети да сачувате.

Састојци:
200 г масти

3 кашике кристал шећера

1 јаје

1 жуманце

Сок од пола лимуна

Рендана кора једног лимуна

450 г брашна

2 кесице ванилин шећера

250 г шећера у праху

250 г џема од шљива (или по избору)

Припрема:
Умутите маст са шећером, затим додајте јаје, жуманце, лимунов сок и корицу лимуна.

Додајте брашно и замесите глатко тесто.

Тесто разваљајте на побрашњеној подлози, модлом вадите облике и ређајте их на подмазан плех.

Пеците у рерни загрејаној на 180°Ц док не добију златну боју.

Када се охладе, спајајте их џемом и ваљајте у мешавину прах шећера и ванилин шећера.

Ове ванилице нису само посластица, оне су и део наше кулинарске традиције, често повезане с празницима, гостопримством и породичним окупљањима.

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар