НАЈУКУСНИЈЕ ВАНИЛИЦЕ КОЈЕ СЕ ТОПЕ У УСТИМА Старински рецепт
Ванилице су омиљени ситни колач у Србији, а њихова популарност не јењава ни данас.
Често се праве за празнике, славља и посебне госте, а својом једноставношћу и савршеним укусом освојиле су и међународну публику. Уосталом, ванилице су проглашене за један од најбољих ситних колача на свету!
Ако их још нисте правили, ово је прави рецепт који ћете пожелети да сачувате.
Састојци:
200 г масти
3 кашике кристал шећера
1 јаје
1 жуманце
Сок од пола лимуна
Рендана кора једног лимуна
450 г брашна
2 кесице ванилин шећера
250 г шећера у праху
250 г џема од шљива (или по избору)
Припрема:
Умутите маст са шећером, затим додајте јаје, жуманце, лимунов сок и корицу лимуна.
Додајте брашно и замесите глатко тесто.
Тесто разваљајте на побрашњеној подлози, модлом вадите облике и ређајте их на подмазан плех.
Пеците у рерни загрејаној на 180°Ц док не добију златну боју.
Када се охладе, спајајте их џемом и ваљајте у мешавину прах шећера и ванилин шећера.
Ове ванилице нису само посластица, оне су и део наше кулинарске традиције, често повезане с празницима, гостопримством и породичним окупљањима.