Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAUČNICI OTKRILI SKRIVENI UZROK PARKINSONOVE BOLESTI Rešenje u običnim vitaminima?

19.08.2025. 11:18 11:25
Piše:
Izvor:
Mondo/Dnevnik
Mozak
Foto: pixabay.com

Istraživači već neko vreme sumnjaju da veza između naših creva i mozga igra ulogu u razvoju Parkinsonove bolesti.

Nedavna studija identifikovala je crevne mikroorganizme koji su verovatno uključeni i povezala ih sa smanjenim nivoom riboflavina (vitamin B2) i biotina (vitamin B7), što ukazuje na iznenađujuće jednostavan tretman koji bi mogao da pomogne - B vitamine.

"Terapija suplementacijom riboflavinom i biotinom pokazuje potencijal kao terapijski pristup za ublažavanje simptoma i usporavanje napredovanja Parkinsonove bolesti", izjavio je istraživač sa Univerziteta u Nagoji, Hiroši Nišivaki, kada je studija objavljena u maju 2024. godine, piše "Science Alert".

Ova neurodegenerativna bolest pogađa skoro 10 miliona ljudi širom sveta, a pacijenti uglavnom mogu da se nadaju samo terapijama koje ublažavaju simptome i usporavaju napredovanje bolesti. Simptomi obično počinju zatvorom i problemima sa snom, i do 20 godina pre nego što se razviju demencija i ozbiljan gubitak kontrole mišića.

Ranija istraživanja pokazala su da osobe sa Parkinsonovom bolešću doživljavaju promene u mikrobiomu creva mnogo pre nego što se pojave drugi znaci bolesti. Analizirajući uzorke stolice 94 pacijenta sa Parkinsonovom bolešću i 73 relativno zdrave osobe u Japanu, Nišivaki i njegov tim uporedili su rezultate sa podacima iz Kine, Tajvana, Nemačke i SAD.

Ruke
Foto: Pixabay.com

Iako su različite grupe bakterija bile uključene u različitim zemljama, sve su uticale na puteve u organizmu koji sintetišu B vitamine. Istraživači su otkrili da su promene u crevnim bakterijama povezane sa smanjenjem riboflavina i biotina kod osoba sa Parkinsonovom bolešću.

Zatim su pokazali da je manjak ovih vitamina povezan i sa smanjenjem kratkolančanih masnih kiselina (SCFA) i poliamina - molekula koji pomažu u stvaranju zdrave sluzne barijere u crevima.

"Nedostatak poliamina i SCFA može da dovede do stanjivanja crevne sluzne barijere i povećane propustljivosti creva, a oba procesa su primećena kod Parkinsonove bolesti", objasnio je Nišivaki.

Sumnja se da oslabljena zaštitna barijera izlaže nervni sistem creva većem uticaju toksina sa kojima se danas češće susrećemo, uključujući hemikalije za čišćenje, pesticide i herbicide.

Ovi toksini mogu da dovedu do prekomerne proizvodnje molekula za koje se zna da se nakupljaju u ćelijama koje proizvode dopamin u delu mozga zvanom substantia nigra i do povećane upale nervnog sistema, što na kraju dovodi do težih motoričkih i kognitivnih simptoma Parkinsonove bolesti.

Studija iz 2003. godine pokazala je da visoke doze riboflavina mogu da pomognu u vraćanju određenih motoričkih funkcija kod pacijenata koji su iz ishrane izbacili crveno meso. Zbog toga je moguće da visoke doze vitamina B mogu da spreče deo oštećenja, predlažu Nišivaki i njegov tim.

Sve to ukazuje da zdrav mikrobiom creva može da ima zaštitnu ulogu, a i da smanjenje izloženosti toksičnim zagađivačima iz okruženja može da doprinese prevenciji. Naravno, s obzirom na složenost procesa u razvoju Parkinsonove bolesti, verovatno je da svi pacijenti ne prolaze kroz iste uzroke, pa bi svaku osobu trebalo posmatrati pojedinačno.

"Mogli bismo da analiziramo mikrobiotu creva pacijenata ili da sprovedemo analizu fekalnih metabolita. Na osnovu tih nalaza mogli bismo da identifikujemo pojedince sa specifičnim nedostacima i damo im oralne suplemente riboflavina i biotina, što bi potencijalno moglo da postane efikasan tretman", objasnio je Nišivaki.

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu "Parkinson's Disease".

Izvor:
Mondo/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar