STALNO ŽUDITE ZA SLATKIM Probajte sa ovom hranom SUZBIJA ŽELJU ZA ŠEĆEROM
Kada ste pod stresom, da li rado posegnete za namirnicama bogatim belim šećerom, koje najčešće dolaze u kombinaciji s nezdravim masnoćama?
Ako je vaš odgovor potvrdan, pročitajte sledeći tekst, a onda još jednom preispitajte svoje navike.
Iako takva hrana, poput kolača, peciva i slatkiša, trenutno povećava količinu serotonina, hormona zadovoljstva i sreće, ona dugoročno jako škodi organizmu. Zapravo, ona se i ne može nazvati hranom. Naime, beli šećer ne pruža organizmu nikakve druge hranjive supstance i nutrijente osim glukoze za proizvodnju energije. Dugotrajna svakodnevna konzumacija belog šećera siguran je put do raznih oboljenja, poput gojaznosti, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, hipertenzije i nekih oblika karcinoma.
Kako dolazi do velike želje za slatkim?
Kada koncentracija šećera u krvi padne prenisko, na primer zato što ste preskočili obrok ili ste dehidrirali, automatski se javlja ta snažna želja za slatkim. Primarno gorivo potrebno našem mozgu za rad upravo je glukoza, vrsta prostog šećera. Ako mozak ne dobija dovoljne količine glukoze, on šalje signal telu da posegne za nečim slatkim. I tako ulazite u začarani krug – što više takvih namirnica jedete, to više žudite za njima.
Saznajte kako izaći iz ovog začaranog kruga jednom zauvek.
Hrana koja pomaže da smanjite žudnju za slatkišima
Budući da beli šećer stvara zavisnost, odreći ga se u potpunosti i nije baš lak zadatak. Dobra vest je da postoji određena hrana koja vam može pomoći da smanjite, pa čak i da kompletno eliminišete žudnju za slatkim.
U nastojanju da se oslobodite ove zavisnosti, mogu vam pomoći čak i male promene u životnim navikama, kao što su, na primer, više sati kvalitetnog sna, tehnike dubokog disanja i sl.
Može vam pomoći već i to da prestanete da razmišljate o slatkom i svoju pažnju usmerite na neke druge stvari, kao što su novi poslovi ili hobiji, kao i izbacivanje slatkiša iz doma.
Evo koja vam hrana može pomoći da suzbijete želju za slatkim.
1. Zdrave masnoće
Osim što su jako dobre za srce i krvne sudove, zdrave masnoće, poput omega masnih kiselina, mogu vam pomoći da eliminišete želju za belim šećerom. Hrana bogata takvim masnoćama prilično će vas zasititi, što smanjuje rizik od posezanja za slatkim zalogajima između obroka. Nakon što eliminišete šećer iz svog jelovnika, vaš se organizam okreće masnoćama kao izvoru energije. Zdrave masnoće takođe podstiču apsorpciju vitamina A, D, E i K, što je bitno i za celokupno zdravlje.
Orašasto voće poput badema, oraha, pistaća i pekan oraha, zatim avokado, čia semenke, kokosovo i maslinovo ulje, spadaju u namirnice koje su bogate zdravim masnim kiselinama.
2. Namirnice bogate proteinima
Konzumacijom hrane bogate proteinima možete uravnotežiti količinu šećera u krvi. Nakon što pojedete takve namirnice, vaš organizam sporije apsorbuje šećer, pa samim tim nema rizika od naglih skokova glukoze u krvi. I to vam može pomoći u smanjenju želje za belim šećerom.
U takvu hranu spadaju, na primer, mahunarke, poput sočiva, pasulja, graška i leblebija, namirnice na bazi soje, poput seitana, tofua i tempeha, ali i pseudožitarice, poput amaranta i kinoe. Svoja jela obogaćujte i konopljinim semenkama, kao i prehrambenim ili jestivim kvascem.
3. Kisela hrana
Prirodno kisele namirnice takođe mogu smanjiti želju za šećerom. U takvu hranu spadaju kiseli kupus i druga fermentisana hrana. Fermentisana hrana je sama po sebi bogata i probioticima, koji su takođe odlični saveznici u nastojanju da se rešite slatkiša jednom zauvek.
U vašem nastojanju da eliminišete ili barem smanjite unos belog šećera može vam pomoći i konzumacija obične vode obogaćene sveže isceđenim sokom od limuna.
4. Namirnice bogate vlaknima
Osim što izvrsno podstiču crevnu peristaltiku, namirnice bogate dijetnim vlaknima smanjuju nezdravu želju za slatkim. Tajna se krije i u tome što one pružaju dugotrajniji osećaj sitosti i tako stabilišu količinu šećera u krvi.
Što češće konzumirajte indijski orah, lanene semenke, šargarepu, bobičasto voće, pasulj, brokoli, jabuke, sušeno voće.
5. Probiotici
U probiotike spadaju dobre bakterije i ostali mikroorganizmi koji pomažu uspostavljanju zdrave ravnoteže u crevnoj flori. Konzumacijom hrane bogate probioticima možete znatno smanjiti prisutnost gljivice Candida albicans koja se hrani upravo belim šećerom.
Šta još izaziva žudnju za šećerom i kako je smanjiti?
Osim neuravnotežene ishrane, snažnu želju za šećerom može izazvati dehidratacija, što znači da bi trebalo unositi više tečnosti u organizam. Ali, i tu mudro birajte – pijte čistu vodu, zatim prirodno isceđene sokove, sok od aloje (aloe vera), kokosovu vodu, vodu s limunom i sl. Zaboravite na gazirane napitke – upravo su oni prepuni šećera!
Čak i kada osetite želju za slatkim, popijte, u malim gutljajima, dve čaše vode ili nekog drugog zdravog napitka i vaša će se želja smanjiti.
Hormonski disbalans i stres takođe igraju veliku ulogu u povećanju žudnje za lošom hranom, pa i na tome svakako treba na odgovarajući, stručan način poraditi. Zdrava hrana, kao i fizička aktivnost, mogu vam pomoći da polako izbalansirate hormone, a stres smanjite nekim od dobrih načina relaksacije poput šetnje u prirodi ili čitanja dobre knjige. Ako je potrebna stručna pomoć lekara, ne ustručavajte se da je potražite.