NIJE DOBRO JESTI PREVIŠE MEDA Ovo je pet razloga zašto njegovo konzumiranje trebate ograničiti
Med ima mnogo benefita za naše zdravlje. Može, recimo, poboljšati varenje i zdravlje kože.
Ali previše meda može dovesti do povećanja telesne težine, do problema sa želucem i drugih neželjenih efekata.
Med je jedan koristan kuhinjski sastojak koji se može konzumirati i primenjivati. Dobar je za creva, kožu, kosu i još mnogo toga. Napravljen od strane pčela od nektara cveća, ovaj prirodni zaslađivač se smatra zdravom alternativom šećeru. Zato ga mnogi ljudi vole koristiti u ovsenoj kaši, mleku i desertima. To je jedna od superhrana koja je zdrava i ukusna.
Dakle, čini se da je uključivanje meda u vašu redovnu ishranu sasvim logično. Ali da li ste se ikada zapitali da li je previše meda loše za vas? Zdrav je, ali postoje i neželjeni efekti meda.
Koje su prednosti meda?
Pre nego što pređemo na neželjene efekte meda, proverite njegove prednosti:
Dobar je za imunitet
Prirodni zaslađivač sadrži enzime i peptide koji mogu poboljšati odbranu organizma od infekcija. Sa boljim imunološkim sistemom, nećete se često razboljevati.
Pomaže u zarastanju rana
Ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u zarastanju rana. Sprečava rast bakterija i smanjuje upalu u telu.
Podržava sistem za varenje
Može da podstiče zdravo varenje delujući kao prebiotik i pomažući kod problema poput nadimanja i zatvora.
Pruža olakšanje kod bola u grlu
Njegova antimikrobna svojstva mogu pomoći u smirivanju bola u grlu i smanjenju iritacije.
Dobro za kožu
Posebno je korisno za ljude sa suvom kožom, jer deluje kao prirodni hidratant.
Koliko meda treba da jedete dnevno?
Ako se pitate koliko je meda previše, onda imamo odgovore za vas. Prema Američkom udruženju za srce, devet kašičica meda, 36 grama dnevno, dovoljno je za muškarce, dok žene i deca mogu konzumirati do 6 kašičica ili 24 grama meda svakodnevno.
Koji su neželjeni efekti meda?
Da li je previše meda loše za vas? Da, evo nekih neželjenih efekata meda:
Može povećati nivo šećera u krvi
Med takođe sadrži šećer i ugljene hidrate – i to u velikim količinama. Dakle, kada preterujete sa medom, nivo šećera u krvi ima tendenciju da naglo poraste. Ako ste dijabetičar, možete videti abnormalno povećanje nivoa šećera u krvi, što može biti opasno. Studija, objavljena u časopisu „Progress in Cardiovascular Diseases“ , navodi da dijete sa visokim sadržajem šećera, poput one sa obiljem meda, mogu dovesti do insulinske rezistencije.
Med može sniziti krvni pritisak
Med se smatra odličnim sastojkom koji pomaže u kontroli krvnog pritiska. Ali konzumiranje previše meda može vas izložiti riziku od niskog krvnog pritiskaili hipotenzije . Na duži rok, ovo može uticati na funkcionisanje vašeg srca, što ga čini jednim od neželjenih efekata meda. Ova studija, objavljena u Međunarodnom časopisu za molekularne nauke, navodi da previše meda može smanjiti sistolni krvni pritisak.
Može dovesti do problema sa želucem
Ako patite od zatvora, med može pogoršati stanje. Čak i ako ga nemate, previše meda može vas začepiti, zahvaljujući visokom sadržaju fruktoze u njemu. Štaviše, može dovesti i do nadimanja, jednog od neželjenih efekata meda na želudac. Ako se pitate da li med može izazvati dijareju, onda jeste, može zbog nemogućnosti vašeg tela da svari šećere u medu. Med je jedna od FODMAP namirnica koju treba izbegavati ako patite od sindroma iritabilnog creva, prema ovoj studiji objavljenoj u Međunarodnom časopisu za preventivnu medicinu.
Može dovesti do povećanja telesne težine
Ako pazite na svoju težinu, onda je kontrola količine meda koju konzumirate veoma važna. Visok sadržaj kalorija, šećera i ugljenih hidrata prisutnih u njemu može dovesti do povećanja telesne težine, što je jedan od uobičajenih neželjenih efekata meda. Ima 64 kalorije u jednoj kašičici, tako da konzumiranje previše meda može dovesti do dobijanja na težini.
Med takođe može otvoriti put za stomatološke probleme
Kada imate previše meda, imate i previše šećera, što može podstaći karijes. Prema Nacionalnoj bazi podataka o hranljivim materijama Ministarstva poljoprivrede SAD , oko 82% meda se sastoji od šećera, a to je dovoljno da ošteti vaše zube. Štaviše, med je lepljive prirode, što znači da se može zalepiti za zube, što dodatno podstiče karijes.
Zaključak
Med je prirodni zaslađivač koji može biti koristan za vaše zdravlje. Ali nemojte ga konzumirati u prekomernim količinama, jer postoje neželjeni efekti meda.