Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PERŠUN JE VIŠE OD UKRASA NA TANJIRU Zašto ga treba jesti svaki dan?

23.04.2025. 13:00 13:36
Piše:
Izvor:
Telegraf
першун
Foto: Pexels

Peršun je aromatična biljka poreklom iz Mediterana, koja pripada porodici štitonoša, zajedno sa šargarepom.

Iako je često smatran samo dekorativnim elementom u jelima, peršun je zapravo bogat izvor hranljivih materija i ima brojne zdravstvene prednosti.

Nutritivna vrednost peršuna
Peršun je bogat vitaminima A, C i K, kao i folnom kiselinom. Samo 30 grama svežeg peršuna može zadovoljiti više od 100% dnevnih potreba za vitaminom A i K. Takođe, sadrži značajne količine luteina i zeaksantina, koji su važni za zdravlje očiju.

Zdravstvene koristi peršuna
Podrška zdravlju kostiju: Vitamin K u peršunu igra ključnu ulogu u izgradnji i održavanju gustine kostiju.

Zaštita vida: Lutein i zeaksantin pomažu u prevenciji degeneracije makule, stanja koje može dovesti do gubitka vida.

Smanjenje rizika od raka: Flavonoidi poput apigenina u peršunu imaju antioksidativna svojstva koja mogu smanjiti rizik od određenih vrsta raka.

Poboljšanje zdravlja srca: Folna kiselina u peršunu može pomoći u smanjenju nivoa homocisteina, aminokiseline povezane sa povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Prirodni diuretik: Peršun deluje kao prirodni diuretik, pomažući u smanjenju nadutosti i krvnog pritiska.

Upotreba peršuna u ishrani
Peršun se može koristiti svež ili sušen u različitim jelima. Dodajte ga u supe, salate, sosove ili kao ukras na gotova jela. Takođe, može se koristiti za pripremu čaja koji ima blaga diuretička svojstva.

першун
Foto: Pexels

Čuvanje peršuna
Za očuvanje svežeg peršuna, stavite stabljike u čašu sa vodom i pokrijte plastičnom kesom. Čuvajte u frižideru, gde može ostati svež do dve nedelje. Sušeni peršun treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mestu, gde može trajati do godinu dana.

першун
Foto: Pexels

Peršun je više od običnog začina, njegova bogata nutritivna svojstva i zdravstvene prednosti čine ga vrednim dodatkom svakodnevnoj ishrani.

Izvor:
Telegraf
Piše:
Pošaljite komentar
OVAJ TRIK ĆETE KORISTITI STALNO Evo šta se desi kada stavite peršun u vodu sa sodom bikarbonom
Pixabay.com/Juice Drink Celery royalty-free stock illustration. Free for use & download

OVAJ TRIK ĆETE KORISTITI STALNO Evo šta se desi kada stavite peršun u vodu sa sodom bikarbonom

17.02.2025. 18:21 18:25
NJENO PARČE RAJA NA ZEMLJI Evo gde Mirjana Bobić Mojsilović "PUNI BATERIJE" i odmara od gradske GUŽVE Gaji paradajz i peršun, kosi travu... Kuva, piše i UŽIVA (FOTO, VIDEO)

NJENO PARČE RAJA NA ZEMLJI Evo gde Mirjana Bobić Mojsilović "PUNI BATERIJE" i odmara od gradske GUŽVE Gaji paradajz i peršun, kosi travu... Kuva, piše i UŽIVA (FOTO, VIDEO)

11.07.2024. 18:56 19:06