Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LEKAR JEDE 4 JAJA DNEVNO Evo šta se stvarno dešava sa holesterolom kada svakodnevno jedete jaja

27.05.2025. 11:49 11:59
Piše:
Izvor:
Krstarica
јаја
Foto: pixabay

Iako brojni stručnjaci godinama pokušavaju da razbiju ustaljeno mišljenje da jaja negativno utiču na nivo holesterola, taj stav i dalje opstaje među ljudima. Poslednji koji je rešio da se suprotstavi ovom uverenju je endokrinolog dr Dip Duta.

Kako prenosi Times of India, ovaj lekar je putem društvene mreže X podelio svoje lično iskustvo, tokom više od godinu i po dana svakodnevno je konzumirao po četiri jaja, što znači oko 28 jaja nedeljno. Uprkos tome, rezultati njegovog lipidnog profila ostali su u granicama normale, holesterol i trigliceridi nisu bili povišeni.

Iako jedno žumance sadrži oko 186 mg holesterola, brojna istraživanja pokazuju da unos holesterola iz hrane ima ograničen uticaj na nivo holesterola u krvi. Organizam se samoreguliše, ako unosimo više holesterola kroz ishranu, jetra ga proizvodi manje.

Oko 70% ljudi uopšte ne doživi promenu u nivou holesterola nakon konzumiranja jaja. Za preostalih 30% moguće je blag povećanje, ali se ne smatra opasnim po zdravlje srca.

Jaja takođe mogu povećati takozvani „dobar“ holesterol (HDL). U slučaju doktora Dute, zabeleženo je upravo to, povećan HDL, a uz to je uspeo da izgubi i 12 kilograma. Tokom devet meseci, uz konzumiranje jaja, držao je ishranu zasnovanu na salatama i redovno trčao 3–5 km dnevno.

Prema preporukama nutricionista, unos od jednog do tri jaja dnevno smatra se bezbednim za većinu ljudi. Neki, posebno sportisti, mogu jesti i do šest jaja dnevno bez negativnih posledica, pod uslovom da je ostatak ishrane uravnotežen sa dovoljno povrća, integralnih žitarica i zdravih masti.

Umesto jaja, glavni uzročnici visokog holesterola najčešće su prerađena hrana, velike količine šećera i pržene namirnice. Ako postoji bojazan zbog povišenog holesterola, fokus treba usmeriti upravo na tu vrstu hrane.

Doktor Duta u svojoj objavi naglašava koliko su mitovi i dezinformacije opasni po javno zdravlje. Apeluje na to da se informacije crpe iz naučno utemeljenih izvora, a ne iz popularnih priča bez medicinske osnove.

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar
I MRŠAVI SU U RIZIKU Doktor objašnjava: HOLESTEROL NE ZAVISI OD TEŽINE I GRAĐE Evo kada treba proveriti krvnu sliku
здравље

I MRŠAVI SU U RIZIKU Doktor objašnjava: HOLESTEROL NE ZAVISI OD TEŽINE I GRAĐE Evo kada treba proveriti krvnu sliku

15.04.2025. 16:58 17:12
JEFTINA , A JEDNA JE OD NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA Lekovit je za loš holesterol, kosti, zube i imunitet, hormonsku ravnotežu...
овас

JEFTINA , A JEDNA JE OD NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA Lekovit je za loš holesterol, kosti, zube i imunitet, hormonsku ravnotežu...

26.04.2025. 11:08 11:21