clear sky
12°C
10.06.2025.
Нови Сад
eur
117.1907
usd
102.6009
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЛЕКАР ЈЕДЕ 4 ЈАЈА ДНЕВНО Ево шта се стварно дешава са холестеролом када свакодневно једете јаја

27.05.2025. 11:49 11:59
Пише:
Извор:
Крстарица
јаја
Фото: pixabay

Иако бројни стручњаци годинама покушавају да разбију устаљено мишљење да јаја негативно утичу на ниво холестерола, тај став и даље опстаје међу људима. Последњи који је решио да се супротстави овом уверењу је ендокринолог др Дип Дута.

Како преноси Times of India, овај лекар је путем друштвене мреже X поделио своје лично искуство, током више од годину и по дана свакодневно је конзумирао по четири јаја, што значи око 28 јаја недељно. Упркос томе, резултати његовог липидног профила остали су у границама нормале, холестерол и триглицериди нису били повишени.

Иако једно жуманце садржи око 186 mg холестерола, бројна истраживања показују да унос холестерола из хране има ограничен утицај на ниво холестерола у крви. Организам се саморегулише, ако уносимо више холестерола кроз исхрану, јетра га производи мање.

Око 70% људи уопште не доживи промену у нивоу холестерола након конзумирања јаја. За преосталих 30% могуће је благ повећање, али се не сматра опасним по здравље срца.

Јаја такође могу повећати такозвани „добар“ холестерол (HDL). У случају доктора Дуте, забележено је управо то, повећан HDL, а уз то је успео да изгуби и 12 килограма. Током девет месеци, уз конзумирање јаја, држао је исхрану засновану на салатама и редовно трчао 3–5 км дневно.

Према препорукама нутрициониста, унос од једног до три јаја дневно сматра се безбедним за већину људи. Неки, посебно спортисти, могу јести и до шест јаја дневно без негативних последица, под условом да је остатак исхране уравнотежен са довољно поврћа, интегралних житарица и здравих масти.

Уместо јаја, главни узрочници високог холестерола најчешће су прерађена храна, велике количине шећера и пржене намирнице. Ако постоји бојазан због повишеног холестерола, фокус треба усмерити управо на ту врсту хране.

Доктор Дута у својој објави наглашава колико су митови и дезинформације опасни по јавно здравље. Апелује на то да се информације црпе из научно утемељених извора, а не из популарних прича без медицинске основе.

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
И МРШАВИ СУ У РИЗИКУ Доктор објашњава: ХОЛЕСТЕРОЛ НЕ ЗАВИСИ ОД ТЕЖИНЕ И ГРАЂЕ Ево када треба проверити крвну слику
здравље

И МРШАВИ СУ У РИЗИКУ Доктор објашњава: ХОЛЕСТЕРОЛ НЕ ЗАВИСИ ОД ТЕЖИНЕ И ГРАЂЕ Ево када треба проверити крвну слику

15.04.2025. 16:58 17:12
ЈЕФТИНА , А ЈЕДНА ЈЕ ОД НАЈЗДРАВИЈИХ НАМИРНИЦА Лековит је за лош холестерол, кости, зубе и имунитет, хормонску равнотежу...
овас

ЈЕФТИНА , А ЈЕДНА ЈЕ ОД НАЈЗДРАВИЈИХ НАМИРНИЦА Лековит је за лош холестерол, кости, зубе и имунитет, хормонску равнотежу...

26.04.2025. 11:08 11:21