Sočan, mirisan, jednostavno neodoljiv! JAGODA HLEB će vam zameniti sve kolače ovog leta
Ovaj desert, koji više liči na kolač nego na klasičan hleb, pravi je izbor za svaku priliku. Sočan, mirisan i pun komadića svežih jagoda, idealan je za doručak uz kafu, popodnevnu užinu ili lagani desert bez previše komplikacija.
U njegovoj pripremi nema potrebe za posebnim veštinama – sve se jednostavno meša, a rezultat je mekan, aromatičan kolač koji ostaje svež i sledećeg dana. Ono što ga izdvaja jeste tekstura: zahvaljujući grčkom jogurtu i pažljivo izbalansiranim sastojcima, dobijate savršeno mekanu sredinu i hrskavu koricu. .
Vreme pripreme:
• 60 minuta
Sastojci:
• 200g jagoda, iseckanih
• 2 kašike brašna
• 115g putera
• 200g šećera
• 2 jajeta
• 1 kašičica ekstrakta vanile
• 1 kašičica praška za pecivo
• 1/2 kašičice soli
• 60g grčkog jogurta
• 60ml vode
• 200g brašna
• preliv od jagode ili drugi dodatak (po želji)
Pripreme:
1. Uključite rernu da se greje na 170°C. U maloj činiji pomešajte jagode sa brašnom, tako da komadići jagoda budu lepo prekriveni brašnom.
2. U drugoj činiji pomešajte puter i šećer, mikserom, tako da se lepo sjedine, u to dodajte jaja i vanilu i opet sjedinite mikserom. Sad dodajte prašak za pecivo i so i opet pomešajte. Na kraju, jedno po jedno, polako ubacujte u to i jogurt, vodu i brašno, i to sve izmešajte mikserom dok se sve lepo ne sjedini u jednu masu.
3. Sad ubacite i preostale jagode, ali umešajte ih špatulom, a ne mikserom. Sve prespite u kalup za vekne i ubacite u rernu. Pecite između 45-50 minuta. Kada se ispeče, možete da ga prelijete sladoledom ili prelivom od jagode, ali je i bez toga preukusan.