Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sočan, mirisan, jednostavno neodoljiv! JAGODA HLEB će vam zameniti sve kolače ovog leta

05.06.2025. 18:55 19:05
Piše:
Izvor:
24 sedam/Dnevnik
хлеб
Foto: freepik, ilustracija

Ovaj desert, koji više liči na kolač nego na klasičan hleb, pravi je izbor za svaku priliku. Sočan, mirisan i pun komadića svežih jagoda, idealan je za doručak uz kafu, popodnevnu užinu ili lagani desert bez previše komplikacija.

U njegovoj pripremi nema potrebe za posebnim veštinama – sve se jednostavno meša, a rezultat je mekan, aromatičan kolač koji ostaje svež i sledećeg dana. Ono što ga izdvaja jeste tekstura: zahvaljujući grčkom jogurtu i pažljivo izbalansiranim sastojcima, dobijate savršeno mekanu sredinu i hrskavu koricu. .

Vreme pripreme:

           60 minuta

Sastojci:

           200g jagoda, iseckanih

           2 kašike brašna

           115g putera

           200g šećera

           2 jajeta

           1 kašičica ekstrakta vanile

           1 kašičica praška za pecivo

           1/2 kašičice soli

           60g grčkog jogurta

           60ml vode

           200g brašna

           preliv od jagode ili drugi dodatak (po želji)

Pripreme:

1. Uključite rernu da se greje na 170°C. U maloj činiji pomešajte jagode sa brašnom, tako da komadići jagoda budu lepo prekriveni brašnom.

2. U drugoj činiji pomešajte puter i šećer, mikserom, tako da se lepo sjedine, u to dodajte jaja i vanilu i opet sjedinite mikserom. Sad dodajte prašak za pecivo i so i opet pomešajte. Na kraju, jedno po jedno, polako ubacujte u to i jogurt, vodu i brašno, i to sve izmešajte mikserom dok se sve lepo ne sjedini u jednu masu.

3. Sad ubacite i preostale jagode, ali umešajte ih špatulom, a ne mikserom. Sve prespite u kalup za vekne i ubacite u rernu. Pecite između 45-50 minuta. Kada se ispeče, možete da ga prelijete sladoledom ili prelivom od jagode, ali je i bez toga preukusan.

Izvor:
24 sedam/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar