Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZABORAVITE SVE ŠTO STE MISLILI O SPANAĆU – OVA VERZIJA ĆE VAS OBORITI S NOGU Preliven pavlakom, obogaćen sirom pa zapečen pravi je gurmanluk

20.07.2025. 14:37 14:42
Piše:
Izvor:
Ona
спанаћ
Foto: Pixabay

Ako je spanać za vas sinonim za dosadnu zdravu hranu iz detinjstva – vreme je da promenimo tu priču.

Zaboravite na bljutave kaše i obavezne tanjire iz obdaništa. Ovaj recept pravi je dokaz da spanać može biti gurmanski, kremast i pun ukusa – i da nestane sa stola pre glavnog jela.

Bilo da ga pripremate kao prilog ili lagani ručak uz krišku hleba i čašu jogurta, zapečeni spanać sa sirom i pavlakom vraća ovog zelenog klasika u igru – u najukusnijem mogućem obliku.

спанаћ
Foto: Pixabay

Sastojci:

  • 500 g svežeg spanaća (ili 300 g blanširanog)
  • 200 ml kisele pavlake
  • 100 ml neutralne pavlake za kuvanje
  • 1 jaje
  • 150 g izmrvljenog feta sira (ili mladog sira)
  • 50 g rendanog kačkavalja (za posipanje)
  • 1 čen belog luka (sitno seckan ili izrendan)
  • So, biber i malo muskatnog oraščića po ukusu
  • Maslinovo ulje za podmazivanje.

Priprema

Spanać operite i blanširajte 2-3 minuta u kipućoj vodi. Zatim procedite, ohladite i dobro ocedite višak tečnosti. Isecite ga sitno.

U velikoj činiji sjedinite pavlaku, jaje, izmrvljeni feta sir, beli luk, so, biber i malo narendanog muskatnog oraščića.

Dodajte spanać u smesu i dobro promešajte da se sve sjedini.

Podmažite vatrostalnu posudu maslinovim uljem i sipajte pripremljenu smesu. Poravnajte je i odozgo pospite rendanim kačkavaljem.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20-25 minuta, dok ne porumeni i uhvati hrskavu koricu.

Saveti i varijacije

Možete dodati i kašiku griza ili ovsene pahuljice ako želite da masa bude kompaktnija.

Umesto feta sira, probajte i rikotu ili mladi kravlji sir za blaži ukus.

Ako vam ostane – sutradan je još bolji, pogotovo hladan uz paradajz salatu!

Izvor:
Ona
Piše:
Pošaljite komentar
ČORBA OD SPANAĆA SA ORASIMA, RECEPT MONAHA SA HILANDARA Ukusna, posna, baš zasiti
s

ČORBA OD SPANAĆA SA ORASIMA, RECEPT MONAHA SA HILANDARA Ukusna, posna, baš zasiti

29.11.2024. 13:20 13:28
POTAŽ OD SPANAĆA, sremuša i mladog belog luka: Da sve pršti od vitamina

POTAŽ OD SPANAĆA, sremuša i mladog belog luka: Da sve pršti od vitamina

03.04.2024. 13:07 13:20