clear sky
33°C
20.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1752
usd
100.8392
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗАБОРАВИТЕ СВЕ ШТО СТЕ МИСЛИЛИ О СПАНАЋУ – ОВА ВЕРЗИЈА ЋЕ ВАС ОБОРИТИ С НОГУ Преливен павлаком, обогаћен сиром па запечен прави је гурманлук

20.07.2025. 14:37 14:42
Пише:
Извор:
Она
спанаћ
Фото: Pixabay

Ако је спанаћ за вас синоним за досадну здраву храну из детињства – време је да променимо ту причу.

Заборавите на бљутаве каше и обавезне тањире из обданишта. Овај рецепт прави је доказ да спанаћ може бити гурмански, кремаст и пун укуса – и да нестане са стола пре главног јела.

Било да га припремате као прилог или лагани ручак уз кришку хлеба и чашу јогурта, запечени спанаћ са сиром и павлаком враћа овог зеленог класика у игру – у најукуснијем могућем облику.

спанаћ
Фото: Pixabay

Састојци:

  • 500 г свежег спанаћа (или 300 г бланшираног)
  • 200 мл киселе павлаке
  • 100 мл неутралне павлаке за кување
  • 1 јаје
  • 150 г измрвљеног фета сира (или младог сира)
  • 50 г ренданог качкаваља (за посипање)
  • 1 чен белог лука (ситно сецкан или изрендан)
  • Со, бибер и мало мускатног орашчића по укусу
  • Маслиново уље за подмазивање.

Припрема

Спанаћ оперите и бланширајте 2-3 минута у кипућој води. Затим процедите, охладите и добро оцедите вишак течности. Исеците га ситно.

У великој чинији сједините павлаку, јаје, измрвљени фета сир, бели лук, со, бибер и мало наренданог мускатног орашчића.

Додајте спанаћ у смесу и добро промешајте да се све сједини.

Подмажите ватросталну посуду маслиновим уљем и сипајте припремљену смесу. Поравнајте је и одозго поспите ренданим качкаваљем.

Пеците у рерни загрејаној на 200°Ц око 20-25 минута, док не порумени и ухвати хрскаву корицу.

Савети и варијације

Можете додати и кашику гриза или овсене пахуљице ако желите да маса буде компактнија.

Уместо фета сира, пробајте и рикоту или млади крављи сир за блажи укус.

Ако вам остане – сутрадан је још бољи, поготово хладан уз парадајз салату!

Извор:
Она
Пише:
Пошаљите коментар
ЧОРБА ОД СПАНАЋА СА ОРАСИМА, РЕЦЕПТ МОНАХА СА ХИЛАНДАРА Укусна, посна, баш засити
s

ЧОРБА ОД СПАНАЋА СА ОРАСИМА, РЕЦЕПТ МОНАХА СА ХИЛАНДАРА Укусна, посна, баш засити

29.11.2024. 13:20 13:28
ПОТАЖ ОД СПАНАЋА, сремуша и младог белог лука: Да све пршти од витамина

ПОТАЖ ОД СПАНАЋА, сремуша и младог белог лука: Да све пршти од витамина

03.04.2024. 13:07 13:20