ЗАБОРАВИТЕ СВЕ ШТО СТЕ МИСЛИЛИ О СПАНАЋУ – ОВА ВЕРЗИЈА ЋЕ ВАС ОБОРИТИ С НОГУ Преливен павлаком, обогаћен сиром па запечен прави је гурманлук
Ако је спанаћ за вас синоним за досадну здраву храну из детињства – време је да променимо ту причу.
Заборавите на бљутаве каше и обавезне тањире из обданишта. Овај рецепт прави је доказ да спанаћ може бити гурмански, кремаст и пун укуса – и да нестане са стола пре главног јела.
Било да га припремате као прилог или лагани ручак уз кришку хлеба и чашу јогурта, запечени спанаћ са сиром и павлаком враћа овог зеленог класика у игру – у најукуснијем могућем облику.
Састојци:
- 500 г свежег спанаћа (или 300 г бланшираног)
- 200 мл киселе павлаке
- 100 мл неутралне павлаке за кување
- 1 јаје
- 150 г измрвљеног фета сира (или младог сира)
- 50 г ренданог качкаваља (за посипање)
- 1 чен белог лука (ситно сецкан или изрендан)
- Со, бибер и мало мускатног орашчића по укусу
- Маслиново уље за подмазивање.
Припрема
Спанаћ оперите и бланширајте 2-3 минута у кипућој води. Затим процедите, охладите и добро оцедите вишак течности. Исеците га ситно.
У великој чинији сједините павлаку, јаје, измрвљени фета сир, бели лук, со, бибер и мало наренданог мускатног орашчића.
Додајте спанаћ у смесу и добро промешајте да се све сједини.
Подмажите ватросталну посуду маслиновим уљем и сипајте припремљену смесу. Поравнајте је и одозго поспите ренданим качкаваљем.
Пеците у рерни загрејаној на 200°Ц око 20-25 минута, док не порумени и ухвати хрскаву корицу.
Савети и варијације
Можете додати и кашику гриза или овсене пахуљице ако желите да маса буде компактнија.
Уместо фета сира, пробајте и рикоту или млади крављи сир за блажи укус.
Ако вам остане – сутрадан је још бољи, поготово хладан уз парадајз салату!