ZA REHIDRATACIJU NIJE DOVOLJNA VODA Doktor otkriva šta nam zaista treba
Dolaskom letnjih meseci i visokih temperatura, posebnu pažnju treba posvetiti pravilnoj hidrataciji organizma.
Pored adekvatnog unosa tečnosti, važno je obratiti pažnju i na dovoljan unos mikronutrijenata, vitamina i minerala. Dovoljan unos tečnosti je ključan kako bi se sprečila dehidratacija, a za optimalnu hidrataciju preporučuju se napici koji se lako podnose, prijatnog su ukusa, a pritom imaju uravnotežen sadržaj vitamina i elektrolita.
– Dehidratacija usporava rad svih organa i sistema u telu, a njeni simptomi variraju. Pravilan i dovoljan unos tečnosti, kao i ključnih vitamina i minerala može značajno da doprinese očuvanju vitalnosti organizma, jačanju imuniteta, boljem metabolizmu i opštem blagostanju – objašnjava gastroenterolog i specijalista interne medicine iz KBC Zvezdara docent dr Srđan Marković.
Nedostatak elektrolita i vitamina, kao i stanje dehidratacije, može dovesti i do mišićne slabosti, umora i iscrpljenosti, a u ekstremnim slučajevima, naročito na visokim temperaturama i do gubitka svesti. Dehidratacija nastaje kada gubitak tečnosti iz organizma premaši njen unos.
Dr Marković navodi kako do gubitka tečnosti najčešće dolazi usled proliva, povraćanja, kao i znojenja koje se pojačava na visokim spoljnim temperaturama. Do dehidratacije može doći i kada je unos tečnosti smanjen, bilo zbog slabog osećaja žeđi ili smanjenog apetita, jer se voda unosi i hranom.
Elektroliti neophodni za život
Natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum i hloridi su najvažniji elektroliti, minerali koji su neophodni za život. Oni doprinose normalnoj funkciji mišića i nervnog sistema, kao i normalnom metabolizmu i stvaranju energije. Pored minerala, i vitamini igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Oni podržavaju imunološki sistem, rast i razvoj, a mnogi fiziološki procesi u organizmu ne mogu da se odvijaju bez njihovog prisustva.
Na povećan rizik utiču i određene bolesti i stanja na primer infekcije praćene povišenom telesnom temperaturom i pojačanim znojenjem, kao i hronične bolesti poput dijabetesa, posebno dijabetesa insipidusa, jer su praćene povećanim izlučivanjem tečnosti. Starije osobe su takođe u rizičnoj grupi jer često imaju oslabljen osećaj za žeđ, a to ih čini posebno ranjivim tokom visokih temperatura.
– Dijete koje podrazumevaju smanjen unos tečnosti, eliminacione dijete, kao i konzumacija alkohola, koji ima diuretičko dejstvo, mogu doprineti dodatnom gubitku tečnosti. I vremenski uslovi igraju značajnu ulogu. Ekstremne temperature, posebno kada su praćene visokom vlažnošću vazduha, predstavljaju dodatni izazov za organizam – naglašava dr Marković.
Prema njegovim rečima, za rehidrataciju organizma i obnavljanje energije nije dovoljna samo voda. Efikasniju rehidrataciju pružaju napici koji sadrže kombinaciju ugljenih hidrata, vitamina i elektrolita.
Rani simptomi
Rani simptomi dehidratacije su suva usta, osećaj umora, vrtoglavica, smanjena količina mokraće ili tamnija boja. Prepoznavanjem tih signala i pravovremenim delovanjem moguće je izbeći komplikacije.
Oni su dokazano bolji u odlaganju pojave umora u poređenju sa običnom vodom, jer nadoknađuju sve ono što se gubi znojenjem. Na tržištu su dostupni brojni preparati za rehidrataciju koji sadrže kombinaciju elektrolita, vitamina i ugljenih hidrata.
– Ovi preparati se jednostavno pripremaju, brzo se apsorbuju i zbog toga deluju efikasno. Prednost im je i u tome što se lako rastvaraju u vodi, prijatnog su ukusa poput limuna ili kole i pogodni za upotrebu kod kuće, na poslu, tokom putovanja ili fizičke aktivnosti. Neki od njih, kao dodatak sadrže i kofein, što može doprineti budnosti i boljoj mentalnoj svežini tokom dana – kaže doc. dr Marković.
Uvođenjem ovakvih napitaka u svakodnevnu rutinu, telo ne dobija samo vodu već i kompletan set podrške koji pomaže očuvanju balansa u organizmu. Važno je obratiti pažnju na to kako se napici čuvaju nakon pripreme.
– Ako se napitak ne konzumira odmah, preporučuje se da se ne drži u plastičnim, već u odgovarajućim termo bocama koje održavaju temperaturu i štite napitak od spoljnih uticaja. Time se produžava njegova svežina i čuvaju nutritivna svojstva – savetuje dr Marković.