ЗА РЕХИДРАТАЦИЈУ НИЈЕ ДОВОЉНА ВОДА Доктор открива шта нам заиста треба
Доласком летњих месеци и високих температура, посебну пажњу треба посветити правилној хидратацији организма.
Поред адекватног уноса течности, важно је обратити пажњу и на довољан унос микронутријената, витамина и минерала. Довољан унос течности је кључан како би се спречила дехидратација, а за оптималну хидратацију препоручују се напици који се лако подносе, пријатног су укуса, а притом имају уравнотежен садржај витамина и електролита.
– Дехидратација успорава рад свих органа и система у телу, а њени симптоми варирају. Правилан и довољан унос течности, као и кључних витамина и минерала може значајно да допринесе очувању виталности организма, јачању имунитета, бољем метаболизму и општем благостању – објашњава гастроентеролог и специјалиста интерне медицине из КБЦ Звездара доцент др Срђан Марковић.
Недостатак електролита и витамина, као и стање дехидратације, може довести и до мишићне слабости, умора и исцрпљености, а у екстремним случајевима, нарочито на високим температурама и до губитка свести. Дехидратација настаје када губитак течности из организма премаши њен унос.
Др Марковић наводи како до губитка течности најчешће долази услед пролива, повраћања, као и знојења које се појачава на високим спољним температурама. До дехидратације може доћи и када је унос течности смањен, било због слабог осећаја жеђи или смањеног апетита, јер се вода уноси и храном.
Електролити неопходни за живот
Натријум, магнезијум, калцијум, калијум и хлориди су најважнији електролити, минерали који су неопходни за живот. Они доприносе нормалној функцији мишића и нервног система, као и нормалном метаболизму и стварању енергије. Поред минерала, и витамини играју важну улогу у очувању здравља. Они подржавају имунолошки систем, раст и развој, а многи физиолошки процеси у организму не могу да се одвијају без њиховог присуства.
На повећан ризик утичу и одређене болести и стања на пример инфекције праћене повишеном телесном температуром и појачаним знојењем, као и хроничне болести попут дијабетеса, посебно дијабетеса инсипидуса, јер су праћене повећаним излучивањем течности. Старије особе су такође у ризичној групи јер често имају ослабљен осећај за жеђ, а то их чини посебно рањивим током високих температура.
– Дијете које подразумевају смањен унос течности, елиминационе дијете, као и конзумација алкохола, који има диуретичко дејство, могу допринети додатном губитку течности. И временски услови играју значајну улогу. Екстремне температуре, посебно када су праћене високом влажношћу ваздуха, представљају додатни изазов за организам – наглашава др Марковић.
Према његовим речима, за рехидратацију организма и обнављање енергије није довољна само вода. Ефикаснију рехидратацију пружају напици који садрже комбинацију угљених хидрата, витамина и електролита.
Рани симптоми
Рани симптоми дехидратације су сува уста, осећај умора, вртоглавица, смањена количина мокраће или тамнија боја. Препознавањем тих сигнала и правовременим деловањем могуће је избећи компликације.
Они су доказано бољи у одлагању појаве умора у поређењу са обичном водом, јер надокнађују све оно што се губи знојењем. На тржишту су доступни бројни препарати за рехидратацију који садрже комбинацију електролита, витамина и угљених хидрата.
– Ови препарати се једноставно припремају, брзо се апсорбују и због тога делују ефикасно. Предност им је и у томе што се лако растварају у води, пријатног су укуса попут лимуна или коле и погодни за употребу код куће, на послу, током путовања или физичке активности. Неки од њих, као додатак садрже и кофеин, што може допринети будности и бољој менталној свежини током дана – каже доц. др Марковић.
Увођењем оваквих напитака у свакодневну рутину, тело не добија само воду већ и комплетан сет подршке који помаже очувању баланса у организму. Важно је обратити пажњу на то како се напици чувају након припреме.
– Ако се напитак не конзумира одмах, препоручује се да се не држи у пластичним, већ у одговарајућим термо боцама које одржавају температуру и штите напитак од спољних утицаја. Тиме се продужава његова свежина и чувају нутритивна својства – саветује др Марковић.