SIRUP OD SMOKVINOG LISTA JE PRAVI LETNJI HIT Listovi oslobađaju aromu kokosa i badema, a benefiti su mnogi- radi detoksikaciju jetre i pomaže kod respiratornih tegoba
Poslastičari, miksolozi, kuvari, ali i bake i deke i ljubitelji tradicionalnih recepata uopšte, dobro su upoznati sa tajnama smokvinog lišća, koje je jestivo i prilično ukusno. To ne znači da možete jesti lišće direktno sa drveta. Pre pripreme, potrebno ih je termički obraditi.
Kada to uradite, oslobodiće se prelepa, nežna aroma kokosa, prepečenih badema i vanile. Da bi se magija dogodila, poznavaoci često kratko peku listove u rerni ili na tiganju, a zatim ih kuvaju sa šećerom ili u mleku – slično kao što se prave listovi čaja.
Možete napraviti domaći sirup , čaj i sok od listova smokve, dodajući limun za dodatno osveženje, ili koristiti mirisne listove za pripremu deserta. Za pana kotu, pudinge, sladoled ili kremaste deserte, mleko ili pavlaka se kuvaju sa listovima smokve kako bi se dobila posebna aroma. Za koktele se koristi alkohol sa dodavanjem alkohola, poput votke, džina ili ruma, piše Punkufer.
Višenamenski listovi se koriste za uvijanje hrane za roštiljanje ili pečenje jer čuvaju sočnost i dodaju ukus, a mogu se koristiti i kao osnova za kuvanje pirinča, povrća i druge hrane.
Sirup od smokvinog lista je lep zaslađivač za jutarnju kafu ili čaj. Takođe ga možete preliti preko običnih biskvita za malo slatkoće, dodati ga u jogurt i granolu za dodatnu slatkoću ili ga koristiti umesto običnog sirupa u koktelima da biste dodali poseban, bogat ukus.
Sirup od smokvinog lista
– 6 listova smokve
– 480 ml vode
– 240 ml meda
– 200 g šećera
Priprema:
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Poređajte listove smokve na pleh u jednom sloju, tako da se ne dodiruju. Stavite pleh u rernu i pecite dok listovi ne budu suvi, blago uvijeni i još uvek zeleni, oko 3 do 5 minuta (u zavisnosti od jačine rerne i da li koristite ventilator). Izvadite iz rerne i ostavite sa strane.
U srednjoj šerpi dovedite vodu, med i šećer do ključanja na srednjoj vatri. Smanjite vatru na najslabije i krčkajte 5 minuta, mešajući dok se šećer potpuno ne rastvori. Sklonite sa vatre, dodajte prepečene listove smokve i promešajte.
Ostavite smesu da odstoji dok se ne ohladi na sobnu temperaturu (oko 90 minuta). Procedite, odbacite listove i sipajte sirup sa ukusom smokvinog lista u hermetički zatvorenu posudu (npr. teglu).
Čuvati u frižideru i upotrebiti u roku od 3 nedelje.
Pomaže kod varenja i ima protivupalna dejstva
Smokvin list (Ficus carica) se u narodnoj medicini koristi vekovima, ali danas sve više istraživanja potvrđuje njegova korisna svojstva.
1.Regulacija šećera u krvi
Smokvin list može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi, a posebno pomaže osobama sa dijabetesom tipa 2. Takođe, može smanjiti potrebu za insulinom kod nekih pacijenata.
2. Poboljšanje rada srca i krvnih sudova
List ništa ne košta, a sadrži antioksidanse i vlakna koji smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL). Pomaže u snižavanju krvnog pritiska i podržava zdravu cirkulaciju.
3. Protivupalno dejstvo
Polifenoli i flavonoidi koje sadrži imaju jaka antiinflamatorna svojstva, koja igraju veliku ulogu kod artritisa, upala i bolova u zglobovima.
4. Podrška varenju
Čaj od smokvinog lista se koristi za ublažavanje nadimanja, gasova i zatvora. Ima blago laksativno dejstvo, pa su odlična zamena za lekove.
5. Detoksikacija jetre
Podstiče rad jetre i može pomoći u njenom čišćenju od toksina.
6. Pomoć kod respiratornih tegoba
U tradicionalnoj medicini se koristi kod bronhitisa, astme i upornog kašlja. Ima umirujuće dejstvo na disajne puteve.
7. Zaštita od oksidativnog stresa
Visok sadržaj antioksidanasa pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Usporava starenje ćelija i jača imunitet.