Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RUSI ZA ZDRAVU JETRU PIJU KVAS OD CVEKLE Stoletnji recept čisti krv i radi detoksikaciju, ali evo ko ne sme da ga pije!

08.09.2025. 11:15 11:25
Piše:
Izvor:
sensa.story.hr/dnevnik.rs
cvekla
Foto: unsplash.com, ilustracija

Fermentisani napici sve više privlače pažnju zbog svojih povoljnih učinaka na zdravlje, a jedan od njih je i kvas od cvekle.

Dok se danas okrećemo gaziranim pićima, u Rusiji već vekovima iz tegli i boca teče nešto drugo - kvas od cvekle. Ovaj fermentisani napitak pije se više od 500 godina, a mnogi ga smatraju pravim eliksirom za jetru, krvnu sliku i probavu, navodi na svom Instagram profilu poznati Deda Zvonko, travar s Velebita. Recept je jednostavan, a rezultat rubin crveno 'čudo'.
 

Recept za kvas od cvekle

Sastojci:

3 sveže cvekle, narezane na kockice
2 kašike soli
šaka semenki slačice
malo sveže ili suve mirođija
prokuvana i ohlađena voda

Priprema:

Cvekla se stavi u veću teglu, doda se so, slačica i mirođija, pa sve prelije prokuvanom vodom. Tegla se zatvori gazom ili papirom za pečenje i ostavi na sobnoj temperaturi 5 do 7 dana. Svakodnevno je potrebno promućkati ili promešati drvenom kašikom kako komadići cvekle ne bi isplivali na površinu.
 

Kada dobije intenzivnu rubin crvenu boju i blago kiselkast miris, napitak se procedi, ulije u staklenu bocu i čuva u frižideru do dve nedelje. Pije se u malim količinama, po pola decilitra dnevno, desetak dana zaredom. Nakon pauze, može se ponoviti.

Prema narodnom iskustvu i suvremenim saznanjima o fermentisanim napicima, kvas od cvekle:

podstiče rad jetre i čisti krv,
deluje kao blagi laksativ i olakšava probavu,
smanjuje nadutost i grčeve,
potpomaže detoksikaciju,
hrani creva dobrim bakterijama poput prirodnog probiotika,
osigurava minerale i blagu energiju,
jača imunitet na potpuno prirodan način, navodi Deda Zvonko.

Ko bi trebalo da bude oprezan?

Iako je kvas od cvekle blag i prirodan napitak, ne preporučuje se svima u istim količinama:

odrasli ga mogu slobodno piti, ali u malim dozama (50–100 ml dnevno),
deca tek povremeno, jer napitak sadrži so,
osobe s dijabetesom uglavnom ga dobro podnose jer se šećer tokom fermentacije razgradi, ali važno je pratiti reakcije,
osobe s bubrežnim kamencima trebale bi biti oprezne zbog oksalata u cvekli,
trudnice i dojilje mogu ga povremeno piti u malim dozama,
osobe s gastritisom ili osetljivim želucem bolje neka ga probaju razređenog.

'Tri cvekle, malo soli i strpljenja - i u staklenci se stvara eliksir koji se vekovima koristi kao čuvar zdravlja. Dokaz da ono što vri i prirodno se kiseli, često krije najveću vrednost', poručuje Deda.


 

Izvor:
sensa.story.hr/dnevnik.rs
Piše:
Pošaljite komentar
SIROVA ILI KUVANA CVEKLA Kako pravilno jesti cveklu da biste iskoristili sve njene benefite
цвекла

SIROVA ILI KUVANA CVEKLA Kako pravilno jesti cveklu da biste iskoristili sve njene benefite

22.05.2025. 11:15 11:24
(FOTO/VIDEO) DEDA ZVONKO, "TRAVAR SA VELEBITA", ZA KRATKO VREME POSTAO JE INFLUENSER SA 400.000 PRATILACA Iza profila stoji mračna tajna, a pomaže u preporukama za borbu sa rakom! Evo šta je prava istina
деда звонко

(FOTO/VIDEO) DEDA ZVONKO, "TRAVAR SA VELEBITA", ZA KRATKO VREME POSTAO JE INFLUENSER SA 400.000 PRATILACA Iza profila stoji mračna tajna, a pomaže u preporukama za borbu sa rakom! Evo šta je prava istina

03.09.2025. 13:02 13:31