overcast clouds
29°C
08.09.2025.
Нови Сад
eur
117.167
usd
100.4002
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РУСИ ЗА ЗДРАВУ ЈЕТРУ ПИЈУ КВАС ОД ЦВЕКЛЕ Столетњи рецепт чисти крв и ради детоксикацију, али ево ко не сме да га пије!

08.09.2025. 11:15 11:25
Пише:
Извор:
sensa.story.hr/dnevnik.rs
cvekla
Фото: unsplash.com, ilustracija

Ферментисани напици све више привлаче пажњу због својих повољних учинака на здравље, а један од њих је и квас од цвекле.

Док се данас окрећемо газираним пићима, у Русији већ вековима из тегли и боца тече нешто друго - квас од цвекле. Овај ферментисани напитак пије се више од 500 година, а многи га сматрају правим еликсиром за јетру, крвну слику и пробаву, наводи на свом Инстаграм профилу познати Дeда Звонко, травар с Велебита. Рецепт је једноставан, а резултат рубин црвено 'чудо'.
 

Рецепт за квас од цвекле

Састојци:

3 свеже цвекле, нарезане на коцкице
2 кашике соли
шака семенки слачице
мало свеже или суве мирођија
прокувана и охлађена вода

Припрема:

Цвекла се стави у већу теглу, дода се со, слачица и мирођија, па све прелије прокуваном водом. Тегла се затвори газом или папиром за печење и остави на собној температури 5 до 7 дана. Свакодневно је потребно промућкати или промешати дрвеном кашиком како комадићи цвекле не би испливали на површину.
 

Када добије интензивну рубин црвену боју и благо киселкаст мирис, напитак се процеди, улије у стаклену боцу и чува у фрижидеру до две недеље. Пије се у малим количинама, по пола децилитра дневно, десетак дана заредом. Након паузе, може се поновити.

Према народном искуству и сувременим сазнањима о ферментисаним напицима, квас од цвекле:

подстиче рад јетре и чисти крв,
делује као благи лаксатив и олакшава пробаву,
смањује надутост и грчеве,
потпомаже детоксикацију,
храни црева добрим бактеријама попут природног пробиотика,
осигурава минерале и благу енергију,
јача имунитет на потпуно природан начин, наводи Деда Звонко.

Ко би требало да буде опрезан?

Иако је квас од цвекле благ и природан напитак, не препоручује се свима у истим количинама:

одрасли га могу слободно пити, али у малим дозама (50–100 мл дневно),
деца тек повремено, јер напитак садржи со,
особе с дијабетесом углавном га добро подносе јер се шећер током ферментације разгради, али важно је пратити реакције,
особе с бубрежним каменцима требале би бити опрезне због оксалата у цвекли,
труднице и дојиље могу га повремено пити у малим дозама,
особе с гастритисом или осетљивим желуцем боље нека га пробају разређеног.

'Три цвекле, мало соли и стрпљења - и у стакленци се ствара еликсир који се вековима користи као чувар здравља. Доказ да оно што ври и природно се кисели, често крије највећу вредност', поручује Деда.


 

Извор:
sensa.story.hr/dnevnik.rs
Пише:
Пошаљите коментар
СИРОВА ИЛИ КУВАНА ЦВЕКЛА Како правилно јести цвеклу да бисте искористили све њене бенефите
цвекла

СИРОВА ИЛИ КУВАНА ЦВЕКЛА Како правилно јести цвеклу да бисте искористили све њене бенефите

22.05.2025. 11:15 11:24
(ФОТО/ВИДЕО) ДЕДА ЗВОНКО, "ТРАВАР СА ВЕЛЕБИТА", ЗА КРАТКО ВРЕМЕ ПОСТАО ЈЕ ИНФЛУЕНСЕР СА 400.000 ПРАТИЛАЦА Иза профила стоји мрачна тајна, а помаже у препорукама за борбу са раком! Ево шта је права истина
деда звонко

(ФОТО/ВИДЕО) ДЕДА ЗВОНКО, "ТРАВАР СА ВЕЛЕБИТА", ЗА КРАТКО ВРЕМЕ ПОСТАО ЈЕ ИНФЛУЕНСЕР СА 400.000 ПРАТИЛАЦА Иза профила стоји мрачна тајна, а помаже у препорукама за борбу са раком! Ево шта је права истина

03.09.2025. 13:02 13:31