Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ŽIRI NA MUKAMA, BIRAJU NAJBOLJU, A PRISTIGLA 503 UZORKA Čurug bira najlepšu rakiju! Finale krajem meseca, a evo šta svaki član komisije ima ispred sebe na stolu

10.09.2025. 12:15 12:27
Izvor:
Dnevnik
Жири
Foto: S. Knežević

ČURUG: U Čurugu je danas nastavljen drugi dan ocenjivanja uzoraka za ovogodišnju Međunarodnu čurušku rakijadu, manifestaciju koja već osmu godinu zaredom okuplja proizvođače i ljubitelje rakije iz Srbije i regiona. Ocenjivanje će trajati i sutra, a žiri degustira i ocenjuje destilate koji su pristigli iz čak 11 zemalja – među kojima su Poljska, Češka, Mađarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija.

Organizator manifestacije je Udruženje vinogradara, vinara i voćara „Boronj” iz Čuruga. Glavni događaj i proglašenje najboljih rakija održaće se 28. septembra, kada će posetioci imati priliku da probaju nagrađene destilate, učestvuju u kulturnom programu i uživaju u druženju u duhu tradicije.

Na takmičenje je ove godine prijavljeno 503 uzorka od strane 200 učesnika, što je najveći broj do sada. Time je i treću godinu zaredom premašena cifra od 500 uzoraka, što potvrđuje međunarodni značaj i rastuću popularnost manifestacije.

Ракијада
Foto: S. Knežević

Rakije se takmiče u 19 kategorija – od tradicionalnih šljivovica u četiri starosne grupe (bezbojne, do tri godine, od tri do sedam i preko sedam godina), preko jabuka (bojena i nebojena), viljamovke i drugih krušaka, do kajsija, dunja i loze. Posebne kategorije obuhvataju komovicu, specijalne rakije i ostala pića, ostale voćne rakije, ali i džinove i likere.

Profesor Vladimir Puškar sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, predsednik komisije za ocenjivanje, ističe da sve teče glatko i da je organizacija na visokom nivou.

„Domaćini su se odlično organizovali i sve funkcioniše veoma dobro. Ocenjivanje traje tri dana – juče, danas i sutra, a pred nama je obiman posao sa više od 500 uzoraka. To je ozbiljan izazov, jer su nijanse često presudne. Ne radimo svi sve, već smo podeljeni u dva panela. Juče smo ocenjivali lozovače i komovice, a danas kruške viljamovke. Kod lozovača smo imali priliku da probamo zaista odlične rakije, ali i primetimo određena odstupanja u kvalitetu, dok je kod krušaka i viljamovki bilo mnogo sitnih nijansi koje su odlučivale o oceni”, kazao je Puškar.

Ракијада
Foto: S. Knežević

Ipak, prema njegovim rečima, primećuju da ima dosta rakija koje imaju veliki potencijal, ali im nedostaje malo više znanja i truda da bi bile završene na pravi način. Zbog toga se trude da ostave detaljne komentare, jer uz malo više posvećenosti i iskustva, svaka od tih rakija može biti mnogo bolja.

Čuruška rakijada poslednjih godina beleži sve veći broj posetilaca, a i ove godine obećava da će biti pravi festival ukusa i rakijske tradicije.

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar