ŽIRI NA MUKAMA, BIRAJU NAJBOLJU, A PRISTIGLA 503 UZORKA Čurug bira najlepšu rakiju! Finale krajem meseca, a evo šta svaki član komisije ima ispred sebe na stolu
ČURUG: U Čurugu je danas nastavljen drugi dan ocenjivanja uzoraka za ovogodišnju Međunarodnu čurušku rakijadu, manifestaciju koja već osmu godinu zaredom okuplja proizvođače i ljubitelje rakije iz Srbije i regiona. Ocenjivanje će trajati i sutra, a žiri degustira i ocenjuje destilate koji su pristigli iz čak 11 zemalja – među kojima su Poljska, Češka, Mađarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija.
Organizator manifestacije je Udruženje vinogradara, vinara i voćara „Boronj” iz Čuruga. Glavni događaj i proglašenje najboljih rakija održaće se 28. septembra, kada će posetioci imati priliku da probaju nagrađene destilate, učestvuju u kulturnom programu i uživaju u druženju u duhu tradicije.
Na takmičenje je ove godine prijavljeno 503 uzorka od strane 200 učesnika, što je najveći broj do sada. Time je i treću godinu zaredom premašena cifra od 500 uzoraka, što potvrđuje međunarodni značaj i rastuću popularnost manifestacije.
Rakije se takmiče u 19 kategorija – od tradicionalnih šljivovica u četiri starosne grupe (bezbojne, do tri godine, od tri do sedam i preko sedam godina), preko jabuka (bojena i nebojena), viljamovke i drugih krušaka, do kajsija, dunja i loze. Posebne kategorije obuhvataju komovicu, specijalne rakije i ostala pića, ostale voćne rakije, ali i džinove i likere.
Profesor Vladimir Puškar sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, predsednik komisije za ocenjivanje, ističe da sve teče glatko i da je organizacija na visokom nivou.
„Domaćini su se odlično organizovali i sve funkcioniše veoma dobro. Ocenjivanje traje tri dana – juče, danas i sutra, a pred nama je obiman posao sa više od 500 uzoraka. To je ozbiljan izazov, jer su nijanse često presudne. Ne radimo svi sve, već smo podeljeni u dva panela. Juče smo ocenjivali lozovače i komovice, a danas kruške viljamovke. Kod lozovača smo imali priliku da probamo zaista odlične rakije, ali i primetimo određena odstupanja u kvalitetu, dok je kod krušaka i viljamovki bilo mnogo sitnih nijansi koje su odlučivale o oceni”, kazao je Puškar.
Ipak, prema njegovim rečima, primećuju da ima dosta rakija koje imaju veliki potencijal, ali im nedostaje malo više znanja i truda da bi bile završene na pravi način. Zbog toga se trude da ostave detaljne komentare, jer uz malo više posvećenosti i iskustva, svaka od tih rakija može biti mnogo bolja.
Čuruška rakijada poslednjih godina beleži sve veći broj posetilaca, a i ove godine obećava da će biti pravi festival ukusa i rakijske tradicije.