Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KOLIKO DUGO MESO MOŽE DA STOJI U ZAMRZIVAČU Evo tačnih rokova za svaku vrstu

11.09.2025. 15:43 16:00
Piše:
Izvor:
Krstarica.com
meso
Foto: ChatGTP/ilustracija

Zamrzavanje je efikasan način da značajno produžite trajnost namirnica, ali ključ je u poznavanju preciznih rokova za svaku vrstu mesa.

Stručnjaci GEPEA sa Unikampa, ali i američke agencije FDA i USDA, naglašavaju da nepravilno čuvanje može dovesti do gubitka ukusa, nutritivnih vrednosti, pa čak i zdravstvenih rizika.

Idealna temperatura za skladištenje

Optimalna temperatura za zamrzavanje mesa kreće se između -10 i -30 stepei Celzijusove skale. Za kućne zamrzivače preporučuje se održavanje temperature na -18 stepeni ili niže.

Održavanje stalne temperature sprečava stvaranje kristala leda koji kvare teksturu i ukus mesa.

meso
Foto: ChatGTP/ilustracija

Vreme trajanja različitih vrsta mesa

Fileti slatkovodnih riba mogu stajati do 4 meseca bez gubitka kvaliteta.

Odkoštena piletina čuva se do 9 meseci, dok ceo pile traje i do 12 meseci.

Svinjski kotleti i pečenice ostaju sveži do 6 meseci; mleveno svinjsko meso do 4 meseca.

Goveđi fileti i odresci mogu se zamrzavati do 12 meseci, dok mlevena govedina preporučeno vreme skladištenja ima do 4 meseca.

Dodatni saveti za očuvanje kvaliteta

Koristite hermetičke kese ili aluminijumsku foliju namenjenu za zamrzivače kako biste izbegli opekotine od hladnoće.

Nikada ne prepuštajte meso ponovnom odleđivanju i ponovnom zamrzavanju, jer to povećava rizik od razmnožavanja mikroorganizama i gubitka hranljivih materija.

Izvor:
Krstarica.com
Piše:
Pošaljite komentar
Ne pravite ove greške! EVO KAKO DA ZAMRZNETE MLEVENO MESO Trik koji će SAČUVATI svežinu i kvalitet mesecima
da

Ne pravite ove greške! EVO KAKO DA ZAMRZNETE MLEVENO MESO Trik koji će SAČUVATI svežinu i kvalitet mesecima

05.09.2025. 19:03 19:14