КОЛИКО ДУГО МЕСО МОЖЕ ДА СТОЈИ У ЗАМРЗИВАЧУ Ево тачних рокова за сваку врсту
Замрзавање је ефикасан начин да значајно продужите трајност намирница, али кључ је у познавању прецизних рокова за сваку врсту меса.
Стручњаци ГЕПЕА са Уникампа, али и америчке агенције ФДА и УСДА, наглашавају да неправилно чување може довести до губитка укуса, нутритивних вредности, па чак и здравствених ризика.
Идеална температура за складиштење
Оптимална температура за замрзавање меса креће се између -10 и -30 степеи Целзијусове скале. За кућне замрзиваче препоручује се одржавање температуре на -18 степени или ниже.
Одржавање сталне температуре спречава стварање кристала леда који кваре текстуру и укус меса.
Време трајања различитих врста меса
Филети слатководних риба могу стајати до 4 месеца без губитка квалитета.
Одкоштена пилетина чува се до 9 месеци, док цео пиле траје и до 12 месеци.
Свињски котлети и печенице остају свежи до 6 месеци; млевено свињско месо до 4 месеца.
Говеђи филети и одресци могу се замрзавати до 12 месеци, док млевена говедина препоручено време складиштења има до 4 месеца.
Додатни савети за очување квалитета
Користите херметичке кесе или алуминијумску фолију намењену за замрзиваче како бисте избегли опекотине од хладноће.
Никада не препуштајте месо поновном одлеђивању и поновном замрзавању, јер то повећава ризик од размножавања микроорганизама и губитка хранљивих материја.