U OVOM RESTORANU JE NASTALA KARAĐORĐEVA, A ON JE SADA NA PRODAJU! Kultno mesto na Košutnjaku traži novog vlasnika
Beogradska autobuska stanica a.d. (BAS) objavila je javni poziv za prodaju nekretnina na Čukarici, uključujući zgradu restorana Golf, pomoćnu zgradu, otvorenu terasu i poslovnu zgradu, zajedno sa pripadajućim zemljištem.
Početna cena nije utvrđena, a nekretnine će biti prodate ponuđaču sa najboljom ponudom. Prijave se mogu podneti lično ili poštom do 8. oktobra.
Restoran Golf, smešten na Košutnjaku, jedan je od najstarijih beogradskih restorana, izgrađen 1936. za potrebe Golf kluba Beograd. Sredinom 20. veka, čuveni kuvar Milovan Mića Stojanović u ovom restoranu osmislio je recept za Karađorđevu šniclu, jelo koje je postalo omiljeno čak i Josipu Brozu Titu. Od 2000. godine restoran je u vlasništvu BAS-a.
Recept za Karađorđevu šniclu
Ova ukusna mesna rolnica, poznata kao Titovo omiljeno jelo, može se pripremiti i kod kuće uz nekoliko sastojaka i malo veštine.
Sastojci:
- 1 kg svinjskog mesa (file)
- 4 jaja
- 4 dl ulja
- 200 g prezli
- 40 g kajmaka po šnicli
- so
- 200 g brašna
Priprema:
Meso dobro izlupajte, posebno krajeve, i lagano posolite (zavisno od slanoće kajmaka). Na šniclu stavite kajmak duž cele dužine, pa je urolate. Urolanu šniclu uvaljajte prvo u brašno, zatim u umućena jaja, pa u prezle. Ulje u tiganju je spremno kada se pojave mehurići oko vrha drške kašike. Šniclu pažljivo spustite u vruće ulje i pecite 15–20 minuta, vodeći računa da se kajmak ne istopi. Kada šnicla dobije zlatno-rumenu boju, gotova je.
Poslužite je toplu, ukrašenu kriškama limuna i svežim peršunom, uz priloge poput pire krompira, pečenog krompira ili sezonske salate.
Dnevnik, Kurir