Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UŽIČKI SPECIJALITET PREŽIVEO VEKOVE, PA ZAKORAČIO U MOLEKULARNU KUHINJU Mladi kuvar napravio komplet lepinju od sferifikovanih kuglica pretopa

01.10.2025. 17:46 17:50
Piše:
Izvor:
M. A./ EUpravo zato/ RTS
лепиња
Foto: Youtube Printscreen/ Prva TV

Od drvene peći do naučne kuhinje – kako je Užički specijalitet postao globalni gastronomski hit?

Komplet lepinja, tradicionalno užičko jelo poznato i pod starim imenom „lepinja sa sve“, već godinama se nalazi među najcenjenijim obrocima za doručak na svetskoj gastronomskoj sceni.

Nastala je u Užicu još prošlog veka, a danas doživljava pravo kulinarsko osveženje zahvaljujući mladim kuvarima koji joj pristupaju sa naučne strane.

Jedan od njih je i Nemanja Vukašinović, koji je uz pomoć tehnika molekularne gastronomije napravio modernu verziju ovog jela – koristeći isključivo autentične sastojke: kajmak, jaje, pretop i lepinju od brašna mlevenog u vodenici.

„Želeo sam da komplet lepinju prikažemo svetu u novom svetlu – uz primenu savremenih kulinarskih tehnika, ali bez odstupanja od originalnih sastojaka“, objašnjava Vukašinović.

Njegova verzija uključuje espumu (laganu penastu kremu) od mladog kajmaka i organskog mleka, sferifikovane kuglice pretopa i prah od pretopa, a sve se služi uz tradicionalnu lepinju.

Iako izgleda moderno, način konzumacije ostaje veran tradiciji – umakanjem poklopca lepinje u bogate ukuse svega“.

Patent nosi naziv lepinja sa sve“, a originalna receptura se i dalje čuva u pekari u kojoj je jelo i nastalo.

Ova pekara postoji još od 1820. godine. Neko se tada dosetio da spoji kajmak, pretop i lepinju, a legenda kaže da je možda slučajno upalo i jaje – i tako je nastala komplet lepinja“, priča Dragan Lazić, nosilac patenta.

Bilo da je pripremaju majstori starih zanata u pećima na drva ili mladi kuvari uz pomoć nauke i novih tehnika, komplet lepinja ostaje zaštitni znak Užica – i prvi ukus koji asocira na ovaj grad na Đetinji.

Izvor:
M. A./ EUpravo zato/ RTS
Piše:
Pošaljite komentar
NE MORATE NA ZLATIBOR Napravite sami SAVRŠENU komplet lepinju OVO JE TAJNA RECEPTA
лепиња

NE MORATE NA ZLATIBOR Napravite sami SAVRŠENU komplet lepinju OVO JE TAJNA RECEPTA

16.11.2024. 10:08 10:16
JEDE SE PRSTIMA, MORA BITI ŽUTA, MEKANA I BAŠ MASNA: Domaćica Rada otkriva tajnu kako se pravi čuveno jelo zlatiborskog kraja, komplet lepinja stekla je svetsku slavu (FOTO)

JEDE SE PRSTIMA, MORA BITI ŽUTA, MEKANA I BAŠ MASNA: Domaćica Rada otkriva tajnu kako se pravi čuveno jelo zlatiborskog kraja, komplet lepinja stekla je svetsku slavu (FOTO)

16.07.2023. 16:28 16:32
SRPSKI DORUČAK "SA SVIME" VIŠE NIJE BROJ 1 Turci „oteli“ titulu KOMPLET LEPINJI Među 100 najboljih se našla još DVA NAŠA JELA

SRPSKI DORUČAK "SA SVIME" VIŠE NIJE BROJ 1 Turci „oteli“ titulu KOMPLET LEPINJI Među 100 najboljih se našla još DVA NAŠA JELA

09.06.2025. 23:45 23:48