heavy intensity rain
11°C
01.10.2025.
Нови Сад
eur
117.1697
usd
99.6426
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УЖИЧКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ ПРЕЖИВЕО ВЕКОВЕ, ПА ЗАКОРАЧИО У МОЛЕКУЛАРНУ КУХИЊУ Млади кувар направио комплет лепињу од сферификованих куглица претопа

01.10.2025. 17:46 17:50
Пише:
Извор:
М. А./ ЕУправо зато/ РТС
лепиња
Фото: Youtube Printscreen/ Prva TV

Од дрвене пећи до научне кухиње – како је Ужички специјалитет постао глобални гастрономски хит?

Комплет лепиња, традиционално ужичко јело познато и под старим именом „лепиња са све“, већ годинама се налази међу најцењенијим оброцима за доручак на светској гастрономској сцени.

Настала је у Ужицу још прошлог века, а данас доживљава право кулинарско освежење захваљујући младим куварима који јој приступају са научне стране.

Један од њих је и Немања Вукашиновић, који је уз помоћ техника молекуларне гастрономије направио модерну верзију овог јела – користећи искључиво аутентичне састојке: кајмак, јаје, претоп и лепињу од брашна млевеног у воденици.

„Желео сам да комплет лепињу прикажемо свету у новом светлу – уз примену савремених кулинарских техника, али без одступања од оригиналних састојака“, објашњава Вукашиновић.

Његова верзија укључује еспуму (лагану пенасту крему) од младог кајмака и органског млека, сферификоване куглице претопа и прах од претопа, а све се служи уз традиционалну лепињу.

Иако изгледа модерно, начин конзумације остаје веран традицији – умакањем поклопца лепиње у богате укусе свега“.

Патент носи назив лепиња са све“, а оригинална рецептура се и даље чува у пекари у којој је јело и настало.

Ова пекара постоји још од 1820. године. Неко се тада досетио да споји кајмак, претоп и лепињу, а легенда каже да је можда случајно упало и јаје – и тако је настала комплет лепиња“, прича Драган Лазић, носилац патента.

Било да је припремају мајстори старих заната у пећима на дрва или млади кувари уз помоћ науке и нових техника, комплет лепиња остаје заштитни знак Ужица – и први укус који асоцира на овај град на Ђетињи.

Извор:
М. А./ ЕУправо зато/ РТС
Пише:
Пошаљите коментар
НЕ МОРАТЕ НА ЗЛАТИБОР Направите сами САВРШЕНУ комплет лепињу ОВО ЈЕ ТАЈНА РЕЦЕПТА
лепиња

НЕ МОРАТЕ НА ЗЛАТИБОР Направите сами САВРШЕНУ комплет лепињу ОВО ЈЕ ТАЈНА РЕЦЕПТА

16.11.2024. 10:08 10:16
ЈЕДЕ СЕ ПРСТИМА, МОРА БИТИ ЖУТА, МЕКАНА И БАШ МАСНА: Домаћица Рада открива тајну како се прави чувено јело златиборског краја, комплет лепиња стекла је светску славу (ФОТО)

ЈЕДЕ СЕ ПРСТИМА, МОРА БИТИ ЖУТА, МЕКАНА И БАШ МАСНА: Домаћица Рада открива тајну како се прави чувено јело златиборског краја, комплет лепиња стекла је светску славу (ФОТО)

16.07.2023. 16:28 16:32
СРПСКИ ДОРУЧАК "СА СВИМЕ" ВИШЕ НИЈЕ БРОЈ 1 Турци „отели“ титулу КОМПЛЕТ ЛЕПИЊИ Међу 100 најбољих се нашла још ДВА НАША ЈЕЛА

СРПСКИ ДОРУЧАК "СА СВИМЕ" ВИШЕ НИЈЕ БРОЈ 1 Турци „отели“ титулу КОМПЛЕТ ЛЕПИЊИ Међу 100 најбољих се нашла још ДВА НАША ЈЕЛА

09.06.2025. 23:45 23:48